Великобритания извърши първите въздушни удари срещу цели на ИД

Великобритания извърши призори първите въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи министерството на отбраната. Два самолета „Торнадо“ на кралските ВВС на Великобритания излетяха от базата в Кипър по-малко от два часа, след като парламентът даде одобрението за извършване на въздушни операции.

По време на гласуването в Камарата на общините на британския парламент 397 депутати подкрепиха предложението на премиера Дейвид Камерън за започване на бомбардировки срещу ИД. Против бяха 223 депутати. Вчера правителството внесе предложението, мотивирайки се с това, че ИД представлява „основна заплаха за сигурността на Великобритания. Той припомни, че през последните месеци екстремистите от ИД извършиха няколко кървави атентата, жертви, на които станаха трийсет британци, разстреляни в курорт в Тунис през юни.

Британските кралски ВВС могат да започнат да нанасят удари по позиции на екстремистите от терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия още от 3 декември. Това заяви малко преди гласуването министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, съобщи bgnes.com.