Жоан Лиу, президент на "Лекари без граници".

Жоан Лиу, президент на "Лекари без граници".

“Лекари без граници” иска международно разследване

Публикувано от:

Организацията “Лекари без граници” поиска в сряда международно разследване на американската бомбардировка срещу болницата й в Кундуз, Северен Афганистан, при която бяха убити 22 души. Неправителствената организация нарече този акт “атака срещу Женевските конвенции”, предаде АФП.

Жоан Лиу, президент на “Лекари без граници”, организацията, която ръководеше тази болница, заяви пред медиите в Женева, че “не трябва да се вярва на вътрешно военно разследване” и поиска “международна хуманитарна комисия да установи фактите”, механизъм, който е предвиден в Женевските конвенции, които определят правилата на хуманитарното право по време на война.

“Това не беше само атака срещу нашата болница. Това беше атака срещу Женевските конвенции. Не можем да толерираме това”, заяви Жоан Лиу.

Американският генерал, който командва мисията на НАТО в Афганистан, Джон Кембъл, заяви във вторник, че болницата на “Лекари без граници” в Кундуз е била бомбардирана в събота “по погрешка”, което накара американският военен министър Аштън Картър да изрази “дълбоките” си съжаления за тази трагедия.

В момента са в ход три разследвания – американско, афганистанско и на НАТО, които трябва да установят обстоятелствата, при които е било взето решение и е била извършена бомбардировката.

Източник: “Гласове”.