Фото: Стоян Йотов

Фото: Стоян Йотов

Легендарни автомобили пазят спомена за победата при Сталинград

Публикувано от:

Руски ретроавтомобили, пазещи спомена за победата при Сталинград, преминават през София, предаде репортер на БГНЕС.

Медийната експедиция “Победа”, в която участват съветските коли ГАЗ-23 и ГАЗ М-20 “Победа”, преминава през България, за да достигне крайната цел на своя маршрут – Берлин. История, култура, обединение на народите и религиите са само част от нещата, които се преплитат в проекта. Чрез него организаторите искат да покажат, че държавите, през които пътуват, имат много общо помежду си и трябва да го опазят. Затова основната цел е насочена както върху съхраняването на историческата памет, така и върху посланията за обединение на всички хора и народи.

Фото: Стоян Йотов

Фото: Стоян Йотов

“Победата е една за всички. Тези коли са тук, защото София е част от маршрута, по който някога са преминали нашите деди – от Волгоград /някогашния Сталинград – бел. ред./ до Берлин. Това е пътят на освобождението”, разказа пред БГНЕС ръководителят на експедицията Константин Репин.

За участниците в “Победа” автомобилите имат символично значение, защото историята им започва ден след победата в Сталинградската битка, а първите от тях се появяват три години по-късно. Поради тази причина в самото начало инициативата е посветена на 70-годишнината от победата при Сталинградската битка. Маршрутът на експедицията преминава през Украйна, Беларус и Русия или местата, където се намират градовете-победители. Легендарните возила са известни още като “колите на властта”, защото служили за ескорт и не се продавали на обикновените граждани.

Произведените през далечната 1946 г. автомобили вече са пропътували над 6500 км. с експедицията. Заедно с тях пътува и автовоз, на който се извършват технически прегледи. Макар и намирането на резервни части в Русия да не е трудно, участниците са приятно изненадани, когато разбират, че намирането им е толкова лесно и в България.

У нас 23-мата участници в “Победа” посрещат Великден в шипченския храм “Рождество Христово”. Като дар за манастира, те донасят икона на свети Нектарий. След престоя в София, където трябва да поправят една от колите, те ще посетят морската ни столица Варна, където ги очаква областният управител Стоян Пасев. След това експедицията потегля към Сърбия. Освен предизвикателство, за участниците пътуването носи и щастие. Това се дължи на факта, че където и да спрат, колите от медийната експедиция “Победа” не остават незабелязани и събуждат огромен интерес.