Лагард: Украйна рискува да остане без подкрепата на МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) може да спре програмата за подкрепа на Украйна, ако Киев не изпълни обещаните реформи. Това се посочва в изявление на изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард, предаде ТАСС.

„Обезпокоена съм от бавния напредък, който демонстрира Украйна в подобряването на управлението, борбата с корупцията и намаляването на влиянието на определени интереси в политиката. Ако няма значителни усилия, за да се даде нов тласък на реформите в управлението и в борбата с корупцията, е трудно да си представим, че програмата на МВФ за подкрепа ще продължи в бъдеще и, че ще бъде успешна“, заяви Лагард, цитирана от телевизия „112Украина“.

Тя отбеляза, че Украйна рискува да се върне към практиката на неуспешните икономически стъпки, „които и без това бяха достатъчно в неотдавнашната й история“.

„Жизненоважно е сега действията на лидерите на Украйна да върнат държавата на обнадеждаващия път на реформите“, се казва в заявлението на директора на МВФ.

По-рано редица медии съобщиха, че отпускането на поредния кредитен транш за Украйна от Международния валутен фонд, което се очакваше през февруари, се отлага.