Лавров: Тръмп трябва да участва в мирните преговори за Сирия

„Русия е готова да изгражда отношенията си със САЩ, ЕС и НАТО на базата на взаимно уважение, без натрапване на ценности“. Това заяви по време на днешната пресконференция външният министър на Русия Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Тероризмът се е превърнал в системен проблем на международната общност през 2016 година,  заяви Сергей Лавров, отчитаща резултатите от дейността на дипломатите през предходната година. Той формулира като причина за неспособността на големите държави да се сплотят срещу терористите стремежа към „износ на демокрация и ценности“.

Именно с износа на ценности и изискването да бъде приет само европейският възглед за нещата започна кризата в Украйна. Експортът на демокрация доведе до Арабската пролет, чиито последици теглим сега. Арабската пролет пък породи внос – внос на имиграция.
Русия може само да приветства желанието на новия американски президент Доналд Тръмп да превърне в приоритет борбата с тероризма, каза още Лавров на годишната си пресконференция. Руският първи дипломат изрази надежда, че Москва и Вашингтон ще си сътрудничат по-ефективно за Сирия с администрацията на Доналд Тръмп, отколкото с тази на Барак Обама.
Изявленията на Доналд Тръмп и на екипа му показват, че новата администрация в САЩ няма да прилага двойни стандарти в борбата с международния тероризъм, смята руският първи дипломат.
„Надявам се, че взаимодействието във връзка със сирийската криза, както и по други проблеми, ще е по-ефективно, отколкото с администрацията на Обама. Но едва след като встъпят в длъжност президентът, държавният секретар, министърът на отбраната, ще може да започнем официално да съгласуваме евентуални пътища за взаимодействие в борбата с тероризма в Сирия“, посочи Лавров.
Лавров заяви още, че целта на мирните преговори за Сирия е да се консолидира прекратяването на огъня, като се включат полевите командири.
Причината преговорният процес да буксува беше, че ООН канеше само политически представители на опозицията и то емигранти, които живеят в Европа, Близкия изток и други страни. Досега в преговорите липсваше участието на хората, които реално определят ситуацията на място.