Лавров: тласкат украинския народ към братоубийствена война

Народът на Украйна бива тласкан към братоубийствена война, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Кризисните елементи, с които се характеризира днешният етап в международните отношения, в немалка степен са свързани с това, че очевидната истина – правото на народа сам да определя съдбата си, все още се подлагат на съмнение, – счита Лавров. – Опитите за разширяване на геополитическото пространство на нашите западни партньори, в това число и с използването на силови методи, за съжаление продължават”.

„Ние не налагаме на никого своята гледна точка, но сме убедени, че в съвременния свят е необходимо да бъде признавано правото на другите да бъдат различни, без което е немислимо нито демократическото развитие вътре в държавата, нито на международната сцена”, подчерта още руският министър.

„Катализатор на кризата в Украйна се превърна стремежът за използването на тази страна не в качеството на обединяващо звено между различните части на Евроазиатското пространство, в което се състои естествената й роля, а в качеството на водораздел между изтока и запада на Евпропейския континент, – отбеляза Лавров. – При това, тези, които провеждаха политиката, изобщо не се притесниха, че клинът, който се опитват да вбият, минава и през украинския народ, тласкат го в пропастта на братоубийствена война”.

Според думите на руския външен министър, президентските избори в Украйна трябва да поставят край на силовата операция и на всякакво друго насилие, трябва да разширят възможностите за диалог и решение на всички проблеми с мирни средства.

„Считам, че особено значение има призивът на Негово Светейшество за мир и съгласие в Украйна, помирение на враждуващите, осигуряване на правата и свободите на всички граждани”, подчерта още Лавров.