Лавров: С изказванията си за „руската заплаха“ САЩ създават изкуствена атмосфера на враждебност

Лавров: С изказванията си за „руската заплаха“ САЩ създават изкуствена атмосфера на враждебност

Публикувано от:

Руският външен министър Сергей Лавров коментира изказването на ръководителя на Департамента на САЩ по ВВС Дебора Джеймс за „руската заплаха“. В речта си на срещата на върха на БРИКС в Уфа министърът подчерта, че с подобни „изказвания се създава изкуствена атмосфера на враждебност“, съобщи телевизия „Звезда“.

„Що се отнася до прозвучалите от Вашингтон изказвания за това, кои заплахи САЩ определят като основни, а кои второстепенни, то ние вече сме свикнали на това“, съобщи Лавров пред журналисти.

Руският външен министър отбеляза, че Москва е обезпокоена във връзка с това, че се създава „изкуствена атмосфера на враждебност, която няма абсолютно нищо общо с действителността и с плановете и действията, които предприема Руската федерация“.

Припомняме, че по-рано ръководителят на Департамента на САЩ по ВВВС Дебора Джеймс заяви, че Русия представлява заплаха за националната сигурност на Съединените Щати, като допълни, че САЩ и НАТО, въпреки финансовите трудности, трябва да изпълнят задълженията си за укрепване на отбраната.

Джеймс каза още, че САЩ вече работят върху това, да намалят зависимостта си от руските ракетни носители Р-180, необходими за изстрелването на спътници.

Припомняме, че неотдавна американският президент Барак Обама обяви „руската агресия в Европа“ за основна заплаха за света, наред с вируса ебола и „Ислямска държава“. Руският държавен глава тогава отговори, че подобни изказвания водят до обтягане на отношенията и увеличаване на враждебността.