Лавров: Русия не планира да разпространява ударите по терористите в Ирак

Лавров: Русия не планира да разпространява ударите по терористите в Ирак

Публикувано от:

Русия не възнамерява да нанася въздушни удари по позиции на терористите на територията на Ирак. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Ние не планираме да разпространяваме ударите и в Ирак, не са искали това от нас. Ние сме вежливи хора и не ходим на гости без покана“, каза той.

Лавров подчерта, че „проблемът не може да бъде разрешен само с въздушни удари“.

Русия осигурява оръжие на кюрдите чрез правителството на Ирак, заяви още руският министър.

„Ние доставяме оръжие на кюрдите чрез иракското правителство, – каза той. – Информационният център, учреден в Багдад, включва представители на Сирия, Ирак, Иран и Русия. Кюрдската автономия също е представена там“.

Лавров добави, че „ние отговаряме на искане на оръжие за кюрдите с разрешението на иракското правителство, след съгласуване с него“.

Руският министър посочи важното значение на работата на информационния център в Багдад. “Всички участници в него разполагат или с контингент на територията, или с разузнавателна информация, която може да бъде полезна за операциите, – продължи Лавров. – Особена важност придобива той в контекста на борбата срещу ИД, която е частично изместена от Ирак в Сирия. Усилията за противодействие на тероризма стават по-ефективни“.