Лавров: Русия не планира да разпространява ударите по терористите в Ирак

Русия не възнамерява да нанася въздушни удари по позиции на терористите на територията на Ирак. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Ние не планираме да разпространяваме ударите и в Ирак, не са искали това от нас. Ние сме вежливи хора и не ходим на гости без покана“, каза той.

Лавров подчерта, че „проблемът не може да бъде разрешен само с въздушни удари“.

Русия осигурява оръжие на кюрдите чрез правителството на Ирак, заяви още руският министър.

„Ние доставяме оръжие на кюрдите чрез иракското правителство, – каза той. – Информационният център, учреден в Багдад, включва представители на Сирия, Ирак, Иран и Русия. Кюрдската автономия също е представена там“.

Лавров добави, че „ние отговаряме на искане на оръжие за кюрдите с разрешението на иракското правителство, след съгласуване с него“.

Руският министър посочи важното значение на работата на информационния център в Багдад. “Всички участници в него разполагат или с контингент на територията, или с разузнавателна информация, която може да бъде полезна за операциите, – продължи Лавров. – Особена важност придобива той в контекста на борбата срещу ИД, която е частично изместена от Ирак в Сирия. Усилията за противодействие на тероризма стават по-ефективни“.