Лавров: Русия е за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна

«Никаква военна намеса няма да има от страна на Русия в Украйна», заяви външният министър на Руската Федерация Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

«Ние сме изключително за мирно урегулиране на тази много тежка криза, на тази трагедия, затова няма да има никаква военна намеса от страна на Русия», категоричен бе Лавров.

«Всичко, което правим е насочено към насърчаване именно към политическия подход. Но за голямо съжаление, нашите западни колеги са заслепени от ситуацията и всичко онова, което твърдят властите на Украйна получават подкрепа на Запад. Подхожда се абсолютно безкритично, превзето и ангажиращо», заяви руският министър.

По думите му, изискванията към опълченците да оставят оръжие е нереално. Той отбеляза, че Вашингтон и Брюксел трябва да поискат от Киев да прекрати използването на тежко въоръжение срещу мирно население. Лавров подчерта, че Русия няма да «затръшва» вратата във връзка с новите санкции. «Относно ответните мерки срещу новите санкции дори няма да разсъждавам и фантазирам, защото всичко трябва да бъде конкретно формулирано. Когато разберем, какво ще измислят този път европейските и американските колеги, а след това ще решаваме как да отговорим», поясни Лавров.

Според него, ЕС вкопчвайки се в санкционния камшик, се опитва да прикрие неспособността си да повлияе на Киев.

Говорейки за действията на САЩ, Лавров отбеляза, че макар Вашингтон да призовава всички да се откажат от сферите на влияние, самата Америка запазва правото да разширява контрола върху геополитическото пространство.