Лавров: Русия е готова да развива двустранните отношения с Етиопия

Русия е готова да развива двустранните отношения с Етиопия, заяви руският външен министър Сергей Лавров преди срещата с етиопския си колега Тедрос Адхан Гебрейесус, предаде ТАСС.

„Ние ценим нашите дългогодишни приятелски отношения с Етиопия и сме заинтересовани в бъдещото развитие на сътрудничеството. Направили сме много в двустранните отношения, плановете ни са за още повече“, каза Лавров.

„Разчитаме на това, че днес ще можем да обсъдим състоянието и перспективите за сътрудничество в търговско-икономическата и хуманитарната сфери и да обменим мнения по международния и африканския дневен ред. Разбира се, за нас са полезни вашите оценки на ситуацията в региона на Африканския Рог и Африка като цяло“, подчерта Лавров.

На свой ред етиопският външен министър отбеляза, че разчита на обсъждането на „двустранните отношения с акцент върху търговско-икономическата сфера, както и дневния ред в областта на мира и сигурността в региона“. „Наистина, регионът се характеризира с нестабилност и за нас обсъждането на проблемите, свързани с Африканския Рог, има особено значение“, подчерта той.