Лавров: речта на Обама не беше миротворческа

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира речта на американския президент Барак Обама на 69-та сесия на Генералната асамблея на ООН, съобщи ИТАР-ТАСС.

В речта си президентът на САЩ сред глобалните заплахи за сигурността на света, изреди и вирусната епидемия Ебола, политиката на Русия в Европа и дейността на терористите от Близкия изток.

«Що се отнася до изявленията на президента на САЩ, то ние бяхме удостоени с второ място в качеството си на заплаха за света и международната сигурност», констатира Лавров.

По негово мнение, Обама е демонстрирал типичен за Америка поглед, който се основава на изключителността на Съединените Щати. Лавров добави, че речта на Обама в ООН съвсем не се получи миротворческа.

«Речта на миротвореца, такава, каквато е била написана, според мен не се получи, ако трябва да я сравняваме с конкретните факти. Ние сме заинтересовани конфликтите в света да се потушават, но не и чрез едностранни обвинения, а чрез честен и равноправен диалог», заяви Сергей Лавров.

«Стори ми се странно и това, че американския президент няколко пъти каза, че светът е станал по-свободен и безопасен. Дори не разбрах дали го е казал сериозно», отбеляза още руският външен министър.

Коментирайки ситуацията в Украйна и санкциите срещу Русия, Лавров заяви, че санкциите са проблемът на САЩ, а военният конфликт в Украйна е проблемът на самите украинци. Това бе отговорът на руския дипломат на въпроса, как Русия се отнася към изявлението на Вашингтон за готовността да премахне част от едностранните санкции в замяна на изпълняване от страна на Русия на редица условия за стабилизирането на ситуацията в Украйна.

«Украинците няколко пъти се срещнаха в Минск, където подписаха два документа, като представителите на ОССЕ и Русия са помагали в установяването на този диалог. Всичко е написано на хартия – в протокола и в меморандум, и трябва да се изпълнява. За това се договориха украинците. Да им се диктуват каквито и да е параметри за изпълнение на тези споразумения, вероятно е некоректно», каза Лавров.