Лавров: Поставянето на ултиматуми от сирийската опозиция е късогледа позиция

Поставянето на ултиматуми от сирийската опозиция на преговорите в Женева е късогледа позиция. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки изказването на редица членове на опозицията, че няма да започнат преговорите преди прекратяване на операцията на ВКС на РФ в Сирия, предаде ТАСС.

„Струва ми се, че някои членове на опозицията, сформирана по списъка от Рияд, са прекалено разглезени от някои спонсори, в частност от Турция, които еднолично блокираха появата на кюрдската партия „Демократичен съюз“ на Женевските преговори“, отбеляза той.

„Ние се договорихме от самото начало, че Групата за подкрепа на Сирия ще окаже въздействие на опозицията и правителството, за да бъдат преговорите без предварителни условия, да бъдат инклузивни, – каза Лавров. – Затова да се разчита на чуждестранни спонсори, че те ще се договарят вместо теб и ще поставят ултиматуми, е абсолютно късогледа и безперспективна позиция“.

„Казаното се отнася в пълна степен и към лозанската група от опозицията. Там също има капризни хора, поставящи предварителни условия, нямащи нищо общо с Женевското комюнике и резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН“, добави министърът.

Русия разчита и се стреми към това всички делегации на опозицията и правителството „да се ръководят не от амбициите си, а от интересите на народа“, за което е необходимо посочените документи да служат за основа, подчерта още Лавров.

РФ ще представи в Мюнхен на срещата на Групата за подкрепа на Сирия предложения за прекратяване а огъня, заяви руският външен министър.

„Що се отнася до конкретния аспект за прекратяване на огъня, то ние имаме собствени чисто прагматични съображения за това то да се състои на практика, – отбеляза Лавров. – Говорихме за това със САЩ, по-конкретен разговор на тази тема предстои в Мюнхен на срещата на Групата за подкрепа на Сирия на 11 февруари“.

„Ключов аспект за това прекратяването на огъня да проработи е прекратяването на контрабандата през турско-сирийската граница, която финансира терористите, – подчерта той. – Без това е трудно да се разчита, че прекратяването на огъня ще се състои“.

Русия към момента не вижда основания за прекратяване на операциите на Въздушно-космическите сили в Сирия, заяви руският външен министър.

„Целта на операцията е да бъдат победени терористичните организации „Ислямска държава“ (ИД) и „Джебхат ан-Нусра“. Не виждам основания, поради които операцията на ВКС в Сирия да трябва да бъде прекратена. Терористите още не са победени“, каза той.