Лавров: Отговорът на Москва на засилването на активността на НАТО ще бъде адекватен

Засилването на военната дейност по руските граници не спомага за възстановяване на доверието в Евроатлантическия съюз. Отговорът на Москва ще бъде адекватен, заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние потвърдихме позицията си, че възстановяването на доверието в Евроатлантика няма да бъде спомогнато от засилването на военната дейност в близост до руските граници“, каза министърът по време на пресконференция, заедно с испанския му колега Хосе Мануел Гарсия-Маргало в Москва.

„Ние ще бъдем принудени адекватно да реагираме на това, но сме убедени, че съответните проблеми трябва да се решават чрез равноправен и взаимно уважителен диалог“, каза още Лавров.

В понеделник Пентагонът заяви, че изпраща около 3 хил. военни, както и голямо количество военна техника в балтийските страни.

Съгласно информация от официалния представител на военното ведомство полк. Стивън Уорън, става дума за персонал, дислоциран във военната база в американския щат Джорджия. Това се отнася и „за примерно около 750 единици военна техника, включително танкове, хеликоптери и артилерия“, съобщава изданието Stars and Stripes, уточнявайки, че „първата част от това оръжие вече е пристигнала в понеделник в Рига“.

Подчертава се, че американските войски „ще приемат участие в многонационалните военни учения с Латвия, Литва и Естония, които ще се проведат през май“.

Предполага се, че „американските военни ще останат в балтийските страни до средата на юни, но могат да оставят там част от военното оборудване“.