Лавров: Няма да се учудя, ако сега някой обвини и ВКС на РФ в „употреба на допинг“

Руският външен министър Сергей Лавров призна, че не би се учудил, ако след руските спортисти някой обвини и Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия или руската дипломация в действия, извършени „под въздействието на допинг“, предаде ТАСС.

„Няма да се учудя, ако сега някой обвини например ВКС на Русия или руската дипломация, че също „действат под въздействието на допинг“ и на това основание да поискат да ни забранят да участваме в световните процеси“, цитира думите на Лавров официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова на страницата си във Facebook.

Допинг-скандалът

По-рано около редица руски спортисти отново се разрази допинг-скандал, припомня ТАСС.

Мелдоният (милдронат) бе включен в списъка със забранените от Световната антидопингова агенция (WADA) препарати от 1 януари 2016 г., след което няколко руски спортисти бяха уличени в употребата му. Откриването в пробата на спортист на това вещество както в състезателен, така и извън състезателен период е нарушение на антидопинговите правила. Мелдоният се отнася към клас S4 /хормони и модулатори на метаболизма/ в забранителния списък.

Сред уличените в използването на забраненото вещество са Едуард Ворганов (колоездене), Мария Шарапова (тенис), Екатерина Боброва (фигурно пързаляне), Павел Кулижников (бързо пързаляне с кънки), Семьон Елистратов и Екатерина Константинова (шорттрек), Александър Маркин (волейбол) и Едуард Лагипов (биатлон).