Лавров: На Запад започват да разбират безсмислието на санкциите срещу Русия

Дори в условията на политиката на санкции Русия не се затваря за никого и е готова за диалог, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия НТВ, предаде ТАСС.

„Ние не се затваряме за никого, напротив, – отбеляза министърът. – Дори сега, когато нашите партньори започват да разбират безсмислието на политиката на санкциите, опитите да изолират РФ“.

Лавров разказа, че в Ню Йорк, където руската делегация е участвала в сесията на Общото събрание на ООН, „нямаше дори намек за изолация, напротив, всички се стремяха да общуват с нас“.

„Дори сега, когато нашите партньори се убеждават в безперспективността на днешната политика, ние не се отвръщаме, готови сме да говорим по конкретни въпроси, касаещи се до сътрудничество по линия на нашите ведомства, военни и правоохранителни органи“, отбеляза министърът.

„Те са тези, които замразиха контактите, например, ЕС, – обърна внимание Лавров. – На практика всички диалози между Москва и Брюксел са замразени“. „Нека говорим за въпросите, за които вие сте готови да говорите“, предложи министърът.

Той припомни, че върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, с която руският външен министър често се среща в рамките на международните мероприятия, „няма да стигне до Москва“. „Защото там не я пускат“, отбеляза Лавров, като поясни, че болшинството са готови да подкрепят Могерини в този въпрос, а някои страни се придържат към принципа за консенсус, за „така наречената прословута солидарност“.