Лавров: Москва ще предприеме воени мерки, ако „Ислямска държава“ започне да се прехвърля от Мосул към Сирия

Лавров: Москва ще предприеме воени мерки, ако „Ислямска държава“ започне да се прехвърля от Мосул към Сирия

Публикувано от:

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще предприеме военни мерки в случай на прехвърляне на терористи от „Ислямска държава“ от Мосул в Сирия, предаде ТАСС. По думите му околните страни няма да могат да приютят толкова много бежанци. „Коридорът за отстъпление, който остава, създава рискове, че „Ислямска държава“ ще се оттегли от Ирак и Мосул в Сирия“, заяви Лавров.

„Ние, разбира се, ще оценим ситуацията и ще вземаме решения, както от политически, така и от военен характер, ако това се случи, ако в Сирия, където нашите части работят по молба на законното правителство, се появят допълнителни контингенти на „Ислямска държава“, добави той.

„Русия се надява, че участниците в операцията в Мосул ще отчетат възможното число бежанци от града“, заяви Лавров.

„По някои оценки броят на бежанците може да бъде в широк диапазон – от 200 до 900 хил. души. Нито в Ирак, ни в съседна Сирия, нито в другите съседни държави няма адекватни възможности за прием на такова количество бежанци“, посочи той.

„Надявам се, че всичко това е отчетено от тези, които са подготвяли операцията. В момента не са малко въпросите“, смята министърът.