Лавров: Москва ще отчита засилването на военния потенциал на НАТО в близост до руските граници

Лавров: Москва ще отчита засилването на военния потенциал на НАТО в близост до руските граници

Публикувано от:

Русия е отворена към развитието на сътрудничеството със западните партньори, но единствено на равноправна и взаимно изгодна основа, при уважаването на интересите на всяка страна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на годишната си пресконференция, предаде ТАСС.

По думите му, последователната линия на руската външна политика е спомогнала да увеличаване на разбирането на необходимостта от широко сътрудничество за изход от кризисните ситуации.

„Нашата последователна политика, наред с натрупването на известни разходи от конфронтационната политика на нашите партньори, наред с разширяването на проблемите в световните дела, спомогна през изминалата година за увеличаване на разбирането от всички участници в международното общуване на безалтернативността на широкото сътрудничество за съвместното намиране на решение за изход от кризисните ситуации“, каза руският министър.

„Но процесът се развива бавно и трудно. Продължава инерцията на опитите за сдържане на Русия, макар тази линия отдавна да трябваше да бъде оставена в историята, продължават опитите за извличане на едностранни изгоди и дори да ни накажат за самостоятелната ни външна политика“, констатира руският външен министър.

„Разбира се, ние отчитаме и ще продължаваме да отчитаме това в действията си, това не е наш избор, – подчерта Лавров. – Ние сме готови за тясно и конструктивно сътрудничество и със западните партньори, включително Европа и САЩ. Отворени сме към постъпателното развитие на сътрудничеството с тях, но само и единствено на равноправна, взаимно изгодна основа при ненамеса във вътрешните работи един на друг и при уважаването на принципните интереси на всяка страна“.

„Понякога западните ни колеги разпалено говорят, че с Русия повече няма да има „бизнесът, както обикновено“. Убеден съм, че това е точно така, и тук мненията ни съвпадат, – каза Лавров. – Вече няма да има „бизнесът, както обикновено“, когато се опитваха да ни налагат споразумения, отчитащи най-вече интересите или на ЕС, или на САЩ, и ни убеждаваха, че това няма да навреди на интересите ни“.

По думите му, „тази история е приключена“. „Започва история, която може да се развива единствено на основата на равноправието и всички други принципи на международното право“, подчерта руският министър.

„Ние отбелязваме продължаване на изключително неконструктивната и опасна политика по отношение на РФ, включително и засилването на военния потенциал на НАТО в близост до нашите граници, създаването на европейски и азиатски сегменти от глобалната ПРО на САЩ, към работата над които се присъединяват европейските страни и страните от Североизточна Азия. Считаме подобни действия за дестабилизиращи и недалновидни“, каза Лавров.

По думите му, „опити да се преосмисли ситуацията се предприемат, но с не особено впечатляващ успех“.

 „Кой определя блоковата дисциплина“

Решенията в НАТО се вземат от САЩ, а Европа „просто козирува”, убеден е Лавров.

„Кой определя блоковата дисциплина… Нашият президент неотдавна каза, че проблемът не е, че това са натовски идеи, натовски опити да наложат над всички волята си. Европа е член на НАТО. Проблемът е в това, че решенията в НАТО вземат Съединените щати, а Европа „просто козирува“, каза руският министър.