Лавров: Москва оценява нагласата на Швейцария за развитие на стратегическото партньорство с Русия

Москва възнамерява да обсъди с Берн задачата за укрепването на европейската сигурност. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, откривайки преговорите с швейцарския си колега Дидие Буркхалтер, предаде ТАСС.

„Ние провеждаме редовни срещи. Удовлетворително е, че водим тези преговори месец след 70-годишния юбилей от възстановяването на дипломатическите отношения, – каза той. – В тази връзка ние си разменихме поздравителни телеграми и напълно споделяме Вашата оценка за сътрудничеството ни“.

Лавров поздрави Буркхалтер по случай преизбирането му на поста ръководител на Федералния департамент на външните работи.

„Ние се запознахме с външнополитическата стратегия на Швейцария за периода 2016-2019 г. и приветстваме факта, че в нея се потвърждава курсът на стратегическо партньорство с Русия и активизиране на връзките, – отбеляза Лавров. – Ние споделяме същия подход. Имаме насъбран солиден багаж в отношенията и механизмите за сътрудничество, насочени сме към тяхното увеличаване“.

„Разчитаме да обсъдим всички аспекти на двустранните отношения, международните и регионалните въпроси и задачите за укрепването на европейската сигурност – сферата, в която Швейцария традиционно играе конструктивна роля“, каза още Лавров.