Лавров: Москва е изненадана от безусловната подкрепа на Анкара от страна на Германия

Руският външен министър Сергей Лавров изрази удивление, че германският канцлер Ангела Меркел е подкрепила безусловно Турция по отношение на ситуацията в Сирия на фона на шантажа на Анкара във връзка с проблема с миграцията, предаде ТАСС.

„Удивени сме от безусловната подкрепа за Анкара в цялата сирийска история, която прозвуча при визитата на германския канцлер Ангела Меркел“, каза Лавров в интервю за вестник „Московский комсомолец“. „При това за главен виновник за случващото се бе посочена Русия, защото заради ударите на нейните Въздушно-космически сили се увеличавали бежанските потоци“.

„И дума не бе казана – поне, публично – за очевидните факти: терористичната заплаха в Сирия се подхранва от контрабандата през турската граница и в двете посоки. В едната – бойци, оръжия, пари и прочие необходими неща за продължаване на терористичната дейност. А в другата – нефт и други стоки, забранени за търговски операции с бандити“, каза още Лавров.

„И всичко това при откровения шантаж на Анкара във връзка с проблема с мигрантите“, подчерта руският външен министър.

В интервюто Лавров заяви още, че отстраняването на кюрдите от преговорите за Сирия е високомерна позиция на Турция, която никой повече не споделя.

„Фактът, че тях (кюрдите) ги отстраняват от сирийските преговори, е изключително високомерна позиция на Турция, която никой повече не споделя“, отбеляза Лавров. „Турците, без да го крият, заявяват, че ние (Руската федерация) сме им объркали картите, а сега се опитват да приковат на позорния стълб и американците.“

„Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган директно поиска от Вашингтон да избира – или кюрдите, или Турция, – продължи Лавров. – От Вашингтон вече прозвуча отговор (засега анонимно) за това, че кюрдите, включително и партията „Демократичен съюз“, който турците асоциират с тероризма, са съюзници на Вашингтон в борбата с ИДИЛ“.

Сергей Лавров заяви също, че Русия е предложила на САЩ схема за прекратяване на огъня в Сирия, която в момента се проучва от Вашингтон.

„Без да разкривам особени детайли, ще отбележа, че за разлика от тези – в това число и американските колеги, които постоянно само призовават за незабавно обявяване на примирие, срещу което се обявяват преди всичко съюзниците на САЩ в региона, като настояват, че този въпрос може да бъде обсъждан само когато стане ясно, че (президентът на Сирия) Башар ал Асад ще си тръгне, в контактите си с Вашингтон сме предложили абсолютно конкретен план, който в момента те проучват“, каза той.

„Надявам се, че съдържащите се в него доста простички предложения няма да отнемат прекалено много време, за да бъдат разгледани от Вашингтон“, отбеляза Лавров. Той припомни, че държавният секретар на САЩ Джон Кери наскоро е говорил за руско предложение в свое интервю.

Лавров отбеляза също, че по темата за Сирия Москва не работи сама, а в съдействие с другите международни партньори. „Те (международните партньори) се опитват да ни възложат отговорност за много от това, което се случва в Сирия и Украйна. Но едновременно с това всички те идват при нас и ни молят да разрешим проблема със Сирия, да гарантираме прекратяването на огъня“, добави руския министър.

По думите му САЩ започват да скланят към сътрудничество с ВКС на РФ в Сирия, но реални резултати засега няма.

„Но в контекста на тези задачи, които ние решаваме в момента, борбата с тероризма е приоритет номер едно, – каза Лавров. – И тук, въпреки значителните успехи в Сирия в борбата с „Ислямска държава“, ни предстои да направим още много“.

„Всичко би било много по-ефективно и бързо, ако американците и членовете на тяхната коалиция бяха откликнали на многобройните ни, направени още от самото начало на операцията на ВКС на Русия в Сирия предложения за създаване на истинска координация, а не просто да се договаряме за процедури за избягване на инциденти“, подчерта министърът.

По думите му, за такава координация Москва продължава да говори с Вашингтон. „Те (САЩ) сякаш започват да скланят към това, че е контрапродуктивно да се отказват от сътрудничеството, – отбеляза министърът. – Но реални резултати към този момент не сме постигнали“.