Лавров: Кризата в Украйна – следствие на политиката на САЩ

Руският външен министър Сергей Лавров в изказването си пред  долната камара на руския парламент обвини САЩ за създаването на кризата в Украйна и отхвърли всички опити на Запада да прехвърлят вината за украинския конфликт на Русия, предаде ТАСС.

„Кризата в Украйна е следствие от провежданата от западните страни политика за укрепване на собствената сигурност за сметка на другите и разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство. Шансовете за деескалация на конфликта в Украйна многократно се торпилираха от Запада”, заяви министърът.

„С подкрепата на САЩ и редица европейски държави, в Украйна бе извършен антиконституционен въоръжен преврат, национал-радикалите поставиха страната на границата на разкола и я тласнаха към гражданска война”, каза Лавров.

Министърът подчерта, че опитите да се прехвърли вината за украинската криза на Русия са безперспективни. „Истината си намира път даже и в пристрастните западни медии”, допълни той.

Руският външен министър заяви пред дипломати, че указът на украинския президент Петро Порошенко за икономическа блокада на югоизточната част на страната може да има за цел не само икономически да потисне региона, но и да подготви нападение.

„Съществува схващането, че зад този указ се крие не само стремежът икономически да се потисне югоизточната част на страната, но и да се подготви почвата за поредното нахлуване и силов път за решаване на проблема”, заяви той.

Руският министър подчерта необходимостта то постигането на устойчиво примирие и национално съгласие в Украйна. „Ние призоваваме за изграждането на устойчиви контакти между Киев и югоизточната част на Украйна с цел изход от конфликта с взаимно приемливи споразумения, а не да се прави всичко това за безогледната подкрепа на „партията на войната” в Киев, затваряйки си очите за явните нарушения на правата на човека, откровеното беззаконие и военните престъпления”, каза още министърът.

В отговор на въпроси на депутати, Лавров заяви, че няма нито една страна в света, която да не е била посетена от емисари на САЩ с искане за подкрепа на санкциите срещу Русия.

„Съвсем наскоро в Пекин аз се срещнах с (държавния секретар на САЩ) Джон Кери, и му казах всичко направо: пратениците на Съединените Щати пътуват из цял свят, и няма нито едно правителство, което те да не са посетили и да не са поискали от него с различна степен на настойчивост, да подкрепят санкциите срещу Руската федерация”, заяви руският министър.

Лавров отбеляза, че „в по-голямата част тези трикове не са подействали, но самият факт, че такава голяма държава се занимава с подобни дела, обикаляйки целия свят и принуждавайки всички да следват нейния курс – за мен би било позор да се занимавам с това”, призна министърът.