Лавров: Киев нарушава минските споразумения

Решенията на Върховната рада в Украйна за статута на Донбас нарушават минските споразумения, а по-точно ги пренаписват, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва, предаде ТАСС.

„Върховната рада по предложения на президента Порошенко взе решения, които реално пренаписват минските договорености, а кратко казано, грубо ги нарушават. Защото обуславят въвеждането на закона за особения статут посредством необходимостта от освобождаване на тези територии, които те наричат окупирани, както и посредством замяната на практически всички избрани от населението ръководни лица на някой друг”, каза Лавров.

„От постановлението на Върховната Рада става ясно, че само когато тези територии ще се ръководят от приемливи за Киев хора, то само тогава законът за особен статут ще влезе в сила”, добави руският дипломат №1.

„Не зная как сега ще тръгне политическият процес. Вчера се обърнах със специални послания към колегите си в Германия и Франция – Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиус”, насочих вниманието им към скандалното нарушаване още от първите стъпки на политическата част на минските споразумения”, каза Лавров.

Той заяви, че е призовал  Щайнмайер и Фабиус да предприемат съвместен тристранен демарш пред нашите украински колеги, за да ги подтикнат към изпълняване на това, под което са се подписали, както и това, което е подкрепено от висшите ръководители на Германия, Франция, Украйна и Русия”.

Припомняме, че във вторник украинският парламент отложи въвеждането на особения ред на самоуправление в Донбас до провеждане на избори според украинските закони, а също утвърди списък с райони, в които ще се разпространява действието на закона за особен статут. Освен това, Върховната рада одобри обръщението на президента Петро Порошенко в Съвета за сигурност в ООН и Съвета на ЕС за разгръщане на международни операции по мироопазване и сигурност в страната. Също така, е гласувано постановление за признаване на отделни територии на Донецка и Луганска области, като временно окупирани.

ДНР и ЛНР заявиха, че приемайки тези закони, Върховната рада показа неспособността на Киев да преговаря, поради което компромисите с него са невъзможни до отмяната на дадените решения.

„ДНР и ЛНР заявяват, че никакви компромиси с Киев няма да се правят до момента, в който не бъдат отменени вчерашните позорни решения на Порошенко и Върховната рада”, гласи заявлението на лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки.

„По-рано ние се съгласихме, макар и без особен ентусиазъм, Донбас да получи особен статут в състава на обновена Украйна, въпреки, че нашият народ иска пълна независимост. Но ние се съгласихме въпреки всичко, за да се спре проливането на братска кръв. Но Украйна не се обнови. Тя в момента се управлява, както и по времето на Кучма, Юшченко и Янукович от олигарси, които изобщо не  се интересуват от народа”, заявиха Захарченко и Плотницки.

„Отказвайки на Донбас особения статут, Киев стъпка крехкия мир, договорен в Минск и заведе ситуацията в задънена улица”, подчертаха лидерите на двете републики. Според тях, президентът на Украйна Порошенко и премиерът Яценюк „цинично се присмяха и на своите партньори в Европа, които положиха неимоверно много усилия на мирните преговори по-рано”.