Лавров и Кери обсъдиха процеса на урегулиране на ситуацията в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обсъдиха по телефона процеса на урегулиране на ситуацията в Сирия, включително съблюдаването на примирието от страните в конфликта. Това съобщи в сряда представителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, предаде ТАСС.

В информацията се отбелязва, че разговорът между тях се е провел преди отпътуването на американският външен министър в Москва.

Според Кърби двамата външнополитически ръководители са разговаряли скоро сред проведения разговор по телефона между президентът на САЩ Барак Обама и държавния глава на Русия Владимир Путин.

В разговора държавният секретар на САЩ е отбелязал голямата необходимост от постигане на напредък в процеса за политически преход в Сирия. Кери е обърнал внимание и на „важността на спазването на режима на прекратяване на враждебните действия и разширяване на доставките на хуманитарна помощ на всички нуждаещи се сирийци“.

Руското външно министерство от своя страна съобщи, че двамата министри са обсъдили задачата за задълбочаване на координацията на действията между Русия и САЩ, включително и във военно отношение, за запазване в Сирия на режима на спиране на огъня, разширяване на хуманитарния достъп и развитие по политическото урегулиране на кризата в Сирия на основата на диалог на правителството и целия спектър опозиционни сили.

„Лавров отбеляза, че решението на Путин за изтегляне от Сирия на основната част от военните сили на Русия, създава благоприятна атмосфера за междусирийските преговори в Женева, в хода на които самите сирийци трябва да решат своето бъдеще“, добавиха от министерството.