Лавров: Искаме истината за решението на САЩ да удари Сирия

Русия има намерение да поиска да се разкрие истината за решението на САЩ да нанесат въздушни удари по базата в Сирия, които убиха хора. Това заяви в петък (7 април) външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от „Взгляд„.

Според него действията на Вашингтон вредят на така или иначе влошените отношения с Москва. В същото време дипломатът изрази надежда, че „тези провокации няма да доведат до необратими резултати“.

Лавров отбеляза, че САЩ не са си направили труда да приведат никакви факти, които да потвърдят химическата атака в сирийския град Идлиб, като са се опрели единствено на снимки и са  спекулирали с деца и показания от различни неправителствени организации, включително „известните на всички мошеници от т. нар. „Бели каски“, които се занимават с инсцениране на различни ситуации, за да може след това да провокират действия срещу сирийското правителство“.

Дипломатът отбеляза, че действията на САЩ в Сирия напомнят на нахлуването в Ирак. Той подчерта, че въздушният удар на САЩ е „акт на агресия под абсолютно измислен предлог“.

По-рано в петък в отговор на действията на Вашингтон Москва преустанови действието на Меморандума за прекратяване на инциденти и обезпечаване на сигурността на полетите на авиацията в хода на операцията в Сирия, сключен със САЩ и призовава Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание, на което да се обсъди възникналата ситуация.

В нощта срещу петък САЩ удариха въздушната база „Шайрат“ на сирийската армия в провинция Хомс с 59 крилати ракети „Томахок“ (Tomahawk). Това се случи два дни, след като Вашингтон обвини армията на Башар Асад, че е използвала химическо оръжие в Идлиб, и часове след като Тръмп предупреди, че е готов да се намеси военно в арабската страна. Заповедта за въздушните удари срещу „Шайрат“ е издадена лично от Тръмп, който смята, че именно оттам е започнала химическата атака в Идлиб, убила най-малко 72 души. Сирийската опозиция и Западът обвиняват за нея режима на Башар Асад, а Русия и официален Дамаск – опозицията.

Източник: Руски дневник