Лавров: Западът не крие, че целта му е да настрои руския народ срещу властта

Западът не крие, че със санкциите цели да настрои руския народ срещу властта. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Комерсант“.

„Относително политическата съставляваща на тези санкции ще кажа, че досега, когато се прилагаха мерки от принудителен характер, преди всичко по линията на Съвета за сигурност на ООН, тъй като всичко останало е нелигитимно, нашите западни партньори бяха в челните редици на тези, които призоваваха за санкции, за да се насочи конкретно към ръководителите не изпълняващи решенията на ООН държави и да се прави всичко, за да се избягва всякакъв страничен ефект върху населението. В случая с Русия бе избрана диаметрално противоположна логика“, отбеляза руският дипломат №1.

„Публично се заявява, че санкциите са насочени към това, да бъде нанесен неприемлив ущърб на руската икономика, а народа да почувства колко лошо му се живее в този режим. Тук се вижда явно абсолютната ангажираност и тя не може да бъде скрита. Мисля, че всички наши граждани прекрасно разбират в какъв период живеем в момента и какви цели поставят пред себе си онези, които настояват за усилване на натиска срещу Руската Федерация“, поясни Лавров.

Той отбеляза, че „поводи за усилване на този натиск се подбират много нечистоплътно“. Лавров напомни, че през юли секторалните санкции са въведени „на вълната на истерията, разразила се след крушението на малайзийския Боинг 777“.

„Тогава без съд и следствие, без дори опити да се отиде на мястото на катастрофата, да се съберат отломките, бяха обвинени опълченците при положение, че те безусловно предоставиха на холандските експерти черните кутии, при това непокътнати. Естествено, беше обвинена Русия“, отбеляза руският външен министър.

„Нечестно и нечистоплътно е да използва трагедията за да постигне своята геополитическа цел“, подчерта той.