Лавров: Диалогът между Русия и Китай нормализира международната обстановка

Сътрудничеството между Русия и Китай нормализира международната обстановка. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с китайския си колега Уан И, предаде ТАСС.

„Ситуацията на международната сцена е сложна и нашето сътрудничество в разрешаването на много кризи реално способства за нормализиране на международната обстановка и укрепване на структури като ООН, ШОС, БРИКС и др.“, каза Лавров.

Руският министър съобщи още, че ще посети Пекин в края на април.

„Днес ние имаме много натоварена програма, свързана с провеждането на преговори на ниво министри във формата Русия-Индия-Китай, но контактите ни не се ограничават с това, оценяваме възможността за двустранни срещи, – отбеляза Лавров. – Имайки предвид, че в края на месеца ще извърша визита в Китай, ние ще можем да отделим повече внимание днес на международната проблематика, а в Пекин ще поговорим подробно по двустранните въпроси“.

На 27-28 април в Пекин ще се проведе среща на външните министри на страните-членки на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА). На форума са поканени външните министри на 25-те страни, членуващи в организацията, както и 12 наблюдатели. По-рано китайското външно министерство изрази надежда, че Лавров ще оглави руската делегация.