Лавров: Германия следва „русофобско малцинство

Дипломатът каза, че Москва е готова да разшири „Турски поток” на територията на Европейския съюз, само ако получи „писмени изрични гаранции”

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е изненадан, че Германия следва „русофобско малцинство, което иска да постави политиката над икономиката в отношенията си с Москва”.

Той заяви това по време на среща на Асоциацията на европейските предприятия в Москва днес.

Лавров продължи с думите, че „преразглеждането на отношенията с Русия по време на срещата на Европейския съвет миналата седмица показа, че ЕС все още не е готов да се развива по прагматичен линия”.

Дипломатът подчерта също Русия и Турция са подписали „споразумение за газопровода „Турски поток”.

Той каза, че Москва е „готова да разшири газопровода на територията на Европейския съюз, само ако получи писмени официални, изрични гаранции за изпълнението на този проект”.

На срещата на върха на ЕС миналата седмица в Брюксел някои лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се опитаха да прокарат резолюция за налагане на нови санкции срещу Русия заради Алепо и войната в Сирия, но Италия отказа да подкрепи такова предложение.

Източник: Вести.бг