Лавров: Външният натиск няма да промени принципната политика на Русия

Давлението от вън няма да доведе до преразглеждане на принципа за водене на външна политика на Русия. Това заяви министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров в Дипломатическата академия на министерството на външните работи на Руската Федерация, предаде „Русская весна“.

„Външният натиск няма да доведе до преразглеждане на нашата принципна политика, която ние вярваме, че е правилна. Невъзможно е да не се забележи, че спирачката за създаването на колективни усилия в намирането на адекватни отговори в глобалните предизвикателства, е противоречивата позиция на нашите западни колеги“, заяви руският дипломат №1.

Според него, от една страна „те се опитват да изолират Русия, да я накажат за независимата й външна политика, за това, че защитава сънародниците си, но от друга страна – проявяват интерес към разширяване на сътрудничеството в международната програма, в това число и към иранската ядрена програма, към борбата с международния тероризъм, към арабско-израелското урегулиране“.

„Те прекрасно разбират, че без активното участие на Москва е невъзможно да има устойчиво ключово решение на съвременните проблеми. А ние не се отказваме от взаимодействие“, подчерта Лавров.

Въпреки безпрецедентната мащабна кампания, на Вашингтон така и не му се получи да „скалъпи“ глобална антируска коалиция. С повечето от страните ние водим диалог, при това балансираната линия на Русия се радва на нарастваща подкрепа от страна на международната общност“, отбеляза руският външен министър.

Той цитира думите на Достоевски: „онези, които крещят за руско превземане и коварство, се смущават от нещо безкористно и честно в образа на Русия. Те предчувстват, че е невъзможно тя да бъде подкупена, че никаква политическа изгода не може да я въвлече в някакви користни дела“.

„Това са правилните думи“, подчерта Сергей Лавров.