Лавров: Вашингтон, Брюксел и НАТО притискат Киев

Инициатива да се направят изменения в законодателството на Украйна, насочени към отхвърлянето на независим статут на страната и поемането на курса за влизане в НАТО, свидетелства за опитите на партията на войната в Киев да провали опитите за мирно урегулиране на ситуацията в страната. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

„Тази инициатива се появи именно тогава, когато след Минск започнаха да се появяват възможности за решение чрез преговори. Тоест партията на мира се опитва да насърчи намирането на политическо решение на основните проблеми, пред които са изправени украинците, а партията на войната в Киев предприема стъпки, които целят да подкопаят всички тези усилия”, поясни Лавров.

„За голямо съжаление, тези настроения в полза на засилване на позициите на партията на войната в Киев са подхранвани и засилвани от Вашингтон, няколко европейски столици и от щаб-квартирата на НАТО в Брюксел, където генсекретарят на НАТО прави изявления с повод и без повод, които изобщо не се отнасят към неговата компетенция”, подчерта Сергей Лавров.