Къде е руският Форт Нокс?

Русия отделя огромно внимание на собствените си запаси от злато и заема шесто място в света по обем на златните резерви. Според данни на Руската централна банка (РЦБ), днес те са 1614,27 тона, или с 15% повече в сравнение с миналата година.

РЦБ продължава да бъде един от водещите купувачи на злато в света. През февруари миналата година самостоятелно

тя е придобила над 10 тона злато:

„Когато цените са ниски, властите увеличават запасите от злато в резервите заради традициите и по исторически причини – в триадата „надеждност, ликвидност, доходност“ златото е ликвидно, но цените му се движат в широк диапазон“, коментира за Руски дневник икономистът и професор във Висшата школа по икономика Антон Табах.

Експертите оценяват положително стремежа на

Русия да увеличава златните си запаси

през период на нестабилност в световната икономика. Константин Сахаровски, който дълги години е работил като директор по иновациите на голямата руска компания за продажба на дребно на ювелирни изделия „Адамас“, посочва, че във връзка с победата на Тръмп златото придобива още по-голямо значение: „Увеличението на дела на златото в резервите – при сегашните икономически и политически условия – е много правилно решение“, разсъждава бизнесменът.

Той свързва увеличението на златните запаси и с политическите рискове от идването на новия президент на САЩ: „Тръмп, откровено казано, е непредсказуем, може да се стигне до нова вълна от санкции и замразяване на активи. Златото ще позволи да се запазят активите на Русия. Разбира се, има и проблеми, свързани с вероятен спад на цената на златото, но всичко това може да се управлява“, казва той.

Златният форт на улица „Правда“

Русия не използва услуги за съхранение на златото си извън граница, както това правят някои други държави, и цялото ѝ злато е страната. Русия, между другото, си няма свой Форт Нокс и около 67% от запасите се съхраняват от РЦБ в Москва, останалото количество е в Санкт Петербург и Екатеринбург. Златото е в кюлчета от 100 грама до 14 килограма.

Данните за местата, където то се пази, не са обществено достояние, но адресът на едно от тях мълвата трайно свързва с улица „Правда“ в Москва, наречена така в чест на някогашния централен съветски вестник, на която и до ден днешен се намират много руски медии

Източник: факти.бг