Кустурица попадна в „черния списък“ на Украйна

Сръбският музикант и режисьор Емир Кустурица попадна в базата на украинския сайт „Миротворец“, забраняваща влизане на територията на Украйна, заради посещението си в Крим, съобщи Руски дневник.

Според информация на  „Крыминформ“ сърбинът е попаднал в списъка заради „съзнателно нарушение на държавните граници на Украйна“ и участие в мероприятия на територията на Крим.

Въпреки опасността от „санкции“ от страна на Украйна, режисьорът не се поколеба да изкаже личното си мнение по отношение принадлежността на полуострова. Той подчерта, че в Крим не е проведена война, а референдум, на който хората са казали: „Искаме да живеем в Русия“.

„Потвърждение, че вие сте Русия – това е животът ви, вашата култура. (…) Дали Крим е Русия или не? Това не е важно, защото вие сте част от Велика Русия, вие направихте това, което трябваше да направите и казахте, което искахте да кажете, вие казахте „Да“, цитира „Взгляд“ Кустурица.

Сръбският музикант пристигна в Крим на 23 юли и изнесе концерт със своята група The No Smoking Orchestra в Ялта. Кустурица потвърди, че планира да проучи забележителностите на полуострова за възможни снимки на новия си филм.