Учени от Курск започнаха изпитания на безпилотен подводен робот-разузнавач

Учени от Югозападния държавен университет (ЮЗГУ) в Курск започнаха тестовете на безпилотен подводен робот-разузнавач, който може да изпълнява работата на водолази от МИС (министерство на извънредните ситуации, бел.ред) и армията. Това съобщи в понеделник завеждащият роботехническата лаборатория на ЮЗГУ, кандидат на техническите науки Андрей Яцун, предаде ТАСС.

„Започна пълната система от тестове. Събрана е системата за управление, създадена е цялостната конструкция, – заяви Яцун. – Проведохме изпитания в басейн. Може да се каже, че скоростта му е от порядъка на 4 м/с, това е много добър показател“.

По думите на учения, стойността на прототипа е около 1 млн. рубли, което е 5-6 пъти по-ниска сума от тази на чуждите аналози. Апаратът може да бъде направен и още по-евтин, ако започне серийно производство. При това, учените са готови да пристъпят към него още през есента, след като приключат всички изпитания.

Роботът с дължина 1,5 метра и тегло 40 кг може да се движи под вода със скорост до 4 м/с и в продължение на 4 часа да провежда разузнаване на дълбочина до 30 метра с помощта на камера, датчици за екологичен мониторинг, магнитно поле и друга апаратура. Роботът ще може да пренася компактни товари, като всичко това ще става без участието на оператор – благодарение на датчиците за дълбочина и препятствия. Основната задача на робота е изпълняване на работата на водолазите от МИС и министерството на отбраната, както и подводни работи, например при диагностиката на язовири или при мониторинг на водоеми-охладители на атомните станции.

Компонентите на робота могат да се променят в зависимост от конкретните нужди на клиента. „Ние създаваме носител. Правим корпуса, цялата електроника, система за управление, камерата – целия базов „пълнеж“. Ако клиентът иска да постави някакъв радар, то ние ще го поставим допълнително. В зависимост от конкретната задача“, каза Яцун.

Ученият отбеляза, че руски аналози на автономните малки подводни роботи-разузнавачи със сходни характеристики в момента няма на пазара. Съществуват редица университети и компании, които произвеждат подводни апарати с големи размери, включително и в Москва, Владивосток и Санкт Петербург. Разработката на университета в Курск ще заеме пазарна ниша благодарение на ниската цена и оптималните технически параметри на продукта си, убеден е Яцун.

Научно-изследователската лаборатория за роботехника в ЮЗГУ, включваща в себе си център за бързо прототипиране FABLAB, е открита със средства, отпуснати от Руския научен фонд. Обемът на финансирането е около 20 млн. рубли. Сред проектите, над които работят учените са екзоскелети с битово, медицинско, индустриално и военно приложение, колесни роботи-разузнавачи и създаване на родни аналози на електронно задвижване за роботехниката.