Куидич – спортът, за който не сте подозирали

През април в Ленинградска област ще се проведе шампионатът на Русия по куидич.

Спортната игра, известна като „куидич”, беше описана от знаменитата писателка Джоан Роулинг в серията от книгите за Хари Потър. Техните герои са вълшебници и спортът им също е вълшебен: играчите летят с метли, а някои топки (а те са няколко вида в играта) се местят по полето от само себе си, без помощта на играчите.

Руските почитатели на творчеството на Джоан Роулинг не се научиха да летят с метли. Но за да играете куидич в Русия, не е нужно да бъдете вълшебник. Правилата на вълшебната игра са успешно адаптирани към руските реалии. Толкова успешно, че вече години наред стотици хора се събират, за да поиграят или подкрепят любимия си отбор, създават нови отбори, организират тренировки, редовно провеждат шампионати. Според данни от портала quidditch.ru шампионатите се провеждат в страната от 2006 г. два пъти годишно. Мястото на провеждане на шампионата обикновено е Московска или Ленинградска област, защото в Москва и Санкт Петербург живеят много играчи.

Как ли изглежда един „вълшебен” спорт без вълшебство? Какво от оригиналните правила на играта се е съхранило? Преди всичко – наличието на полето на три вида топки. Едната топка трябва да бъда вкарана във вратата от единия от участниците – „гончии”, а още две топки са необходими, за да може за известно време да се изкарат от играта съперниците – с това се занимават „биячите”. На оригинала съответства броят на участниците в отбора – те са 7. От многото традиционни спортове куидичът се отличава със смесения състав на отбора. Освен това отборът може изцяло да бъде женски, но не може да бъде изцяло мъжки.

Особено важен в отбора по куидич е „търсачът”: той трябва да проследи и да хване най-малката топка, така наречения „снич”. Хващането на „снича” носи на отбора голям брой точки и като следствие – моментална победа в играта. Главният герой в книгите на Джоана Роулинг – Хари Потър – е бил в отбора си точно търсач.

Има множество правила – от препоръчания размер на полето и вратите до подробното описание на глобите при нарушение и съдийските правила. Куидичът е „обрасъл” с всички традиционни атрибути на отборните спортове: има отбори със своя символика и фенове, редовни шампионати.

Първоначално куидич са идвали да играят преди всичко почитателите на книгите на Роулинг и ролевите игри. Но с годините ситуацията се променя: куидичът все повече се откъсва от вълшебния свят на Хари Потър и се превръща в интересен и богат в тактическо отношение спорт.