Крим пробива дипломатическата блокада

Въпреки безкомпромисната позиция на евробюрокрацията, обявила руският Крим за територия нон грата, и страшните викове от Вашингтон, редиците от европейските страни, които чрез визитите си де факто легитимират новия статут на полуострова, продължават да се разширяват.

На 11 септември Крим посети четирикратният министър-председател на Италия Силвио Берлускони. Трябва да отбележим, че бившият италиански премиер е един от малкото влиятелни политици в ЕС, който изцяло подкрепи позицията на Русия по украинския въпрос. Конфронтационната позиция на чиновниците от Брюксел по отношение на РФ той характеризира като „безразсъдна и далечна от конструктивния дух“. Силвио Берлускони, в частност, нарече „антиисторическо и контрапродуктивно“ решението на Запада да прекрати срещите във формата Г-8 с участието на Русия.

Путин и Берлускони поднесоха цветя на мемориала в памет на загиналите в Кримската война войници от Сардинското кралство и се разходиха по крайбрежната улица в Ялта, като предизвикаха с появата си голямо вълнение сред почиващите на полуострова.

Берлускони призна, че най-голямо впечатление му е направил музеят-резерват Херсонес Таврически, „откъдето е тръгнало християнството в Рус (мястото на покръстването на княз Владимир – бел. ред.)“. „Смятам, че цялата кримска земя е прекрасна, направиха ми огромно впечатление и земята, и морето, и планините“, не прикриваше възторга си пред красотите на полуострова италианският политик. „На моменти ми секваше дъхът, докато разглеждах всичко това“, призна той.

Трябва да споменем, че частният статут на визитата и фактът, че Силвио Берлускони не заема ръководна длъжност нито на национално ниво, нито в органите на ЕС, не омаловажава значението на посещението. Припомняме, че този политик оглавява политическата партия „Напред, Италия!“, която според италианските политолози, има големи шансове както на местните, така и на парламентарните избори. В допълнение, политическите опоненти на Берлускони от „Северна лига“ (автономна партия на севера в Италия), изглежда споделят неговата позиция по отношение на Крим и украинския въпрос. Още на 5 август италианският сенатор Серджио Дивина определи датата на посещението на делегацията на консервативната партия в Крим – то ще се състои през октомври-ноември.

Припомняме, че първите чужди „посетители“ в руския Крим в условията на западните санкции бе делегацията от 10 френски депутати от дясноцентристката партия на Никола Саркози начело с Тиери Мариани, която пристигна на полуострова на 23 юли. Според представителя на делегацията, самият бивш президент на Франция, който има големи шансове отново да оглави Петата Република на предстоящите избори не е изключено лично да посети полуострова.

В интервю за авторитетното издание Le Figaro един от кандидатите за висшия пост във Франция нарече сериозна грешка на Запада създаването на условия за нова Студена война с Русия. „Русия трябва да се върне в „голямата осморка“, тя трябва да снеме ембаргото за доставка на месо. Също така е необходимо започването на нов диалог между Русия и Европа. Това е в интерес и на двете страни“, отбеляза Никола Саркози.

На свой ред президентът на Крим Сергей Аксьонов покани представителите на световния шоубизнес и големия спорт да се преселят на полуострова. Той отбеляза следната тенденция: все повече чужди знаменитости изявяват желание да получат руско гражданство и да живеят в Русия – сред тях са американският боксьор Рой Джоунс-младши, фронтменът на американската рок-група Limp Bizkit Фред Дърст и френският актьор, известен с ролята си във филма „Такси“ Сами Насери. По-рано руски паспорт получи френският актьор Жерар Депардийо.

Кримското правителство не изключва появата на полуострова на „аналог на американския Бевърли Хилс“. Кметът на кримския град Евпатория Андрей Филонов съобщи, че звездите могат да получат безплатно земя, ако участват в рекламната кампания за представяне на региона. Кметът на гр. Феодосия Дмитрий Щепетков и на Ялта Андрей Ростенко съобщиха, че е възможно заделянето на специална част за „компактното настаняване“ на знаменитостите.