Крим и Украйна: какво остана от предишните връзки

Автор: Алексей Тимофейчев.

След като на украинска територия бяха взривени стълбовете на електропроводите, които снабдяват Крим с електричество, на полуострова бе обявено извънредно положение.

А преди това се правеха опити жителите на полуострова, които миналата година на референдум гласуваха да станат част от Русия, да бъдат лишени от украинска вода, продукти и да бъде прекъснато движението на обществения транспорт между Крим и континента. А на 23 ноември президентът Петро Порошенко предложи на правителството да разгледа въпроса за прекратяването на стокооборота с Крим, като през границата бъде забранено транспортирането на товари и в двете посоки.

Кримският полуостров потъна в мрак през нощта в неделя, на 22 ноември. В съседната на Крим Херсонска област в Украйна неизвестни личности взривиха стълбовете на електропроводите. Но енергийната блокада, в която в момента се намират кримските граждани, не е първата, с която жителите на полуострова се сблъскват през последната година и половина.

Водата

През април 2014 г. Киев прекрати доставките на вода за Крим през Северокримския канал. Преди това Украйна осигуряваше до 85% от потребностите на полуострова от прясна вода, доставяйки чрез този канал вода от Днепър за Крим. Проблемът с водоснабдяването бе решен частично, след като в канала бе прехвърлена вода от кримската река Биюк-Карасу. Но успоредно с това, на полуострова започнаха да дълбаят артезиански кладенци и да изграждат тръбопроводи за доставка на вода в канала. През април тази година започна пробното подаване на прясна вода в Северокримския канал и жилищните райони на редица кримски градове – Керч, Феодосия, Судак, които пострадаха най-сериозно от киевското решение да се прекрати водоснабдяването.

Водата в Северокримския канал се използваше основно за поливане на селскостопанските насаждения. След като Украйна спря водата в него, на кримските фермери им се наложи да се откажат от отглеждането на ориз, който изисква много влага, и да се съсредоточат върху отглеждането на други култури.

Транспортът

През декември миналата година Украйна обяви, че прекратява железопътните и автобусните линии до Крим. Що се касае до автобусния транспорт, на полуострова опитаха някак да се справят със ситуацията. Медиите съобщиха, че кримските превозвачи започнали да продават билети за автобуси, с които може да се стигне до границата. След това се слиза от тях и границата се минава пешком. А на украинска територия чака същият автобус, но вече с украински номера, и със същия билет може да се продължи до съответния украински град.

На фона на скандала около взривяването на електропроводите, на 23 ноември президентът Петро Порошенко изпрати писмо до премиера на страната Арсений Яценюк с молба да разгледа въпроса за прекратяване и на транспортните връзки с Крим. Още същия ден Министерският съвет на Украйна откликна на президентската молба и реши да бъде забранено движението на товарен транспорт до полуострова. По този начин, в скоро време границата между Крим и Украйна ще може да се преминава или пешком, или с лични превозни средства.

Освен това, от юни Украйна въведе нови правила за влизане на чужденци  в Крим. За да пресекат границата, която, както и преди, Киев счита за административна, украинците трябва да представят паспорт, а в същото време на чужденците им се налага да покажат не само документ за самоличност, но и специално разрешително, издадено от държавната миграционна служба на Украйна.

Продуктите

В края на септември членовете на радикалната националистическа групировка „Десен сектор“ и представители на полуукраинската, не признаваща преминаването на Крим към Русия кримско-татарска организация Меджлис заявиха, че започват безсрочна продоволствена блокада на Крим. Те изградиха пропускателни пунктове на границата и не допускат в Крим да влизат камиони с продукти. Малко след началото на блокадата, властите в Крим заявиха, че и без действията на украинските радикали, в последно време делът на украинските продукти в кримските магазини сериозно е намалял и е около 5%. Както подчертават властите, на полуострова се доставя достатъчно количество храна от местни производители и от континентална Русия.

За това, че един месец след като блокадата започна украински продукти се намират по кримските магазини, бе съобщено и от украински медии. Така според информацията на „Канал 24“ млечните продукти на полуострова са руско производство, докато колбасите например продължават да бъдат украински. Както съобщи началникът на митницата в Крим Владимир Авраменко, украинските стоки, в това число и продуктите, продължават да пристигат на полуострова през други участъци на руско-украинската държавна граница, заобикаляйки провлака, свързващ Крим с Украйна.

 

Източник: Руски Дневник.