Кризата в Ирак може да засенчи „украинските презентации“ в ЕС

За голямо съжаление на Вашингтон, тази седмица Европейският съюз не планира да приема решения за нови санкции срещу Русия. Това каза на 23 юни пред журналисти министърът на външните работи на Холандия Франц Тимерман, който участва в заседанието на Министерския съвет на ЕС на равнище министри на външните работи в Люксембург.

Изобщо тази седмица можеше ад се нарече „украинска“, ако я нямаше острата криза в Ирак, където радикални ислямисти превзеха едва ли не половината страна. САЩ отново искат да натрапят на Европейския съюз „военна помощ“ на Ирак, където бяха нахлули през 2003 година под лъжливия предлог за унищожаване на оръжия за масово поразяване. Решителните военни мерки се подкрепят и от Великобритания. Някои нейни военни експерти предлагат изобщо да се забрави за „украинската криза“ и да се привлече Русия към гасенето на иракския пожар, тъй като той заплашва вече не с регионален, в с глобален взрив.

Тези дни в британския парламент имаше специални слушания по Ирак. Изказаха се бившият началник Генералния щаб на Въоръжените сили на Великобритания Джок Стиръп и бившият командващ британската армия, маршал на авиацията Дейвид Ричардс. Последният заяви пред депутатите, че вместо спорове с Русия с нея следва да се сключи сделка по Украйна (в това число да се признае завръщането на Крим) срещу помощта на Москва в Ирак.

Така че тази седмица украинската тематика няма да е приоритетна, въпреки че за посещение тук се готвят Петро Порошенко и Арсений Яценюк. В Люксембург Киев прави презентация на т.н. „мирен план за уреждане“ на украинския президент Петро Порошенко. Тъй като подробностите на плана са добре известни още от миналата седмица, тази презентация ще представлява една добре планирана пиар-акция.

Президентът на Руския съвет по външните работи Игор Иванов казва, че е поразен от днешното поведение на САЩ и Европейския съюз в подхода към украинското уреждане. Вашингтон, НАТО и отчасти Европейският съюз блокират онези механизми за консултации, които са създавани съвместно с Русия по тяхна инициатива.
„Много пъти съм се срещал с европейски политици, депутати на Европарламента и придобих впечатлението, че европейците дори не си представят, какви престъпления вършат киевските власти в югоизточна Украйна, казва руският правозащитник Александър Брод:

– Европа смята, че киевската власт възстановява териториалната цялост на страната и се бори със сепаратисти. И нищо не знае, с каква жестока и кървава цена се постига тази цел – с масови убийства, с актове на насилие, с унищожаване на мирни жители, деца, журналисти.

Сред конкретните практически въпроси, които ще обсъждат министрите на външните работи на Европейския съюз ще е и въпросът за изпращане в Украйна на специална мисия от юристи и политици на Европейския съюз в помощ за формиране на отговорни сили на реда.

Източник: Гласът на Русия