Криворазбраната цивилизация

Криворазбраната цивилизация

Публикувано от:

Автор: Емил Янев.

Ако човечеството не унищожи ислямския тероризъм, ще умре в съня си – тук и сега.

Четвъртата световна война гори под краката ни. В коридора, в кухнята, в хола даже. Но в спалнята западната демокрация спи. Неспокойно, но по график. Спи и проспива своето настояще. Сънува бъдеще, отмерено в проекти и програми. А бъдеще може и да няма. Нито за нея, нито за единственото обитаемо място в познатата ни Вселена. Защото Разумът спи. А когато той си почива, на власт са Демоните. Прозрял го е един художник. Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес. Когато с окото на ясновидеца или с интуицията на избрания съзира само наченките на това, което ще се случи днес. Париж нито е първи, нито ще е последен.

Ние си нямаме великия испанец. Но разполагаме със собствения ни Добри Войников. Криворазбраната цивилизация. Криворазбрано е да си по християнин от християнина. По мъченик от мъченика. По човек от човека.Народът го е казал: ела, вълчо, изяж ме – защото съм хуманист, пък бил и криворазбран.

А може и иначе. Бъди просто християнин и човек. Не е нужно да си мъченик, за да схванеш, че мракът идва със съня. Или предизвиква съня.

Четвъртата световна война гори под краката ни. Първата и Втората сме ги проучили. Уж. Третата мина заедно с нас, не я броим за драма, щом сме я преживели: Студената война. При толкова натрупан опит, човек обръгва. Какво като няма фронтове, но пък навсякъде гърми. Какво като няма забранена информация, а има разрешена дезинформация. Какво като вече не е Изток – Запад, не е и Север – Юг, а е правоверни срещу неверници. Какво като знаем, че човечеството е длъжно да се бори с тероризма, ако не иска да стане терорист към самото себе си. Спокойно, можем да се самоприспим. И да бъдем едни модернистични спящи хуманисти. Или хуманоиди. Които не желаят поне да отворят очи, когато ислямът протяга бръснача към окото им. Ако Бунюел живееше сега, нямаше да даде своето.

Четвъртата световна война гори под краката ни. А ние отваряме прозорците. Да си проветрим гузната съвест. И да оставим кислорода на омразата да изпепели останалото.

Ще преброим труповете в Париж. И ще си легнем, в очакване на следващите. Французите обаче знаят: ти си следващият. Дантон го е казал. Пред гилотината и преди повече от двеста години.

Ако човечеството не унищожи ислямския тероризъм, ще умре в съня си. Така стоят нещата.

 

Коментарът е публикуван в “Студия Трансмедия” / “Гласове”.