Кремъл за думите на Ердоган: Очакваме извинение и компенсация

Кремъл за думите на Ердоган: Очакваме извинение и компенсация

Публикувано от:

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки думите на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган за стъпките, необходими за възстановяването на диалога с Москва, заяви, че Русия очаква извинение и компенсация за сваления Су-24, предаде РИА Новости.

По-рано Ердоган съобщи, че Турция има желание да възстанови отношенията си с Русия, но не разбира каква първа крачка очаква от нея Москва.

Песков отбеляза, че не смята, че е в правото си да съветва президент на друга страна, но може да припомни думите на руския държавен глава, както и изказванията и поясненията, давани в Русия на различно равнище.

„Президентът буквално няколко дни след убийството на нашия пилот заяви, че след подобни агресивни и предателски действия, естествено, руската страна очаква, извинение, разясняване на причините за случилото се, изплащане на компенсация за сваления самолет, както и на обезщетение на семейството на загиналия пилот. Това бе казано без каквито и да било намеци, то бе разяснено доста еднозначно на различни равнища от президента“, каза Песков пред журналисти.

Той подчерта, че до момента Турция не е предприела никакви стъпки в тази насока.