Крайната десница ще овладее Радата в Украйна

G_Kolarov“ За българската общност в Украйна настъпват още по-тежки дни. За съжаление, една от основните причини е, че те не се отказват да избират за свои лидери измамници и мошеници“,  казва Георги Коларов, доктор по политология, преподавател  в Икономическия университет – Варна, в МГУ „М.В. Ломоносов“  и в МГИМО – Университет в интервю пред в.Стандарт

 

 – Как ще се проведат парламентарните избори на 26 октомври в Украйна, където въпреки примирието, престрелките продължават?

– Избори ще има, но те ще бъдат съпътствани както от институционализираното насилие, от страна на силовите органи на Киев и бандеровските паравоенни формации, така и от народното насилие, в техен отговор. Специално в Одеса, където аз този път ще наблюдавам изборите, се очаква да бъде най-горещо. Там бандеровците заплашват с повторение на събитията от 2 май, когато в Дома на профсъюзите изгориха живи над 40 мирни граждани. В Крим и Донбас, разбира се, няма да има избори.

– Защо президентът Петро Порошенко свиква тези предсрочни избори? Не се ли цели с това да се прочисти Радата от депутати, които отстояват правата на руското население и са за добри отношения с Москва?

– Тези парламентарни избори наистина ще прочистят Върховната Рада в Киев от проруските и левите формации. И не само защото няма да се позволи на избирателите да гласуват за тях. Последните просто вече ги няма на територията на остатъчна Украйна. Крим премина към Руската федерация, а Донецка и Луганска област са независими. От териториите, останали под контрола на украинската армия и бандеровските шпицкоманди, избягаха в Русия почти всички, несъгласни да живеят по правилата на Галичина и Волин. Точно преди 1 година нощувах в един хотел, близо до град Виница, в Централна Украйна. Сервитьорът в ресторанта ми разказа: „На Запад ни наричат „москали“, на Изток – „бандеровци“. А ние сме просто украинци и искаме да живеем в мир и любов и с руснаците, и с европейците“. За съжаление, не им се получава. Разбира се, корумпираната и безидейна Партия на регионите ще запази представителство, предимно дамско – такива активистки от нежния пол, като Анна Герман, Екатерина Крикуненко, които използват партията за обогатяване.

– Прогнозите са радикалите да засилят позициите си в Радата. Това ли да очакваме?

– Няма никакво съмнение, че крайната десница много рязко ще усили своето присъствие в украинската Върховна Рада, за сметка на по-умерените формации на Петро Порошенко, Юлия Тимошенко, Виталий Кличко и т.н. От друга страна, изброените умерени формации са страшно корумпирани и това вече се знае от украинските избиратели. Затова очаквам отлив от тях, в полза на радикалите.

– Какво ще последва след изборите?

– Парламентарните избори на 26 октомври няма да донесат нищо добро на Украйна. Нито напрежението ще спадне, нито ще настъпи диалог между двете основни общности – украинците и руснаците. Всички други национални малцинства ще бъдат отчуждени от управляващите в Киев. И по тази причина унгарците, румънците, поляците, словаците ще се стремят към интеграция със съседните държави, където техните сънародници са мнозинства. А Подкарпатската Русь, начело с нейния „народен министър-председател“ Пьотр Иванович Гецко, рано или късно ще обяви независимост и с помощта на съседните Унгария и Словакия ще се противопостави на бандеровските паравоенни формирования.

– Това означава още по-голямо разделение в страната?

– Да. В обозримото бъдеще Украйна няма да запази териториалната си цялост. Предстои тотална дезинтеграция на страната. Както каза председателката на френския Национален фронт Марин льо Пен: „За какво ни е на нас, европейците, да интегрираме страна, половината население на която гледа на Изток?“

– Как живеят в напрегнатата обстановка българите и другите етнически малцинства в Украйна?

– За българската общност в Украйна настъпват още по-тежки дни. За съжаление, една от основните причини е, че те не се отказват да избират за свои лидери измамници и мошеници.

– Важен за България въпрос е ще има ли Европа проблеми с доставките на руски газ през Украйна за Европа?

– Опасността през зимата България да остане без руски газ е реална. Знаем, че украинската газопреносна мрежа, управлявана сега от сина на американския вицепрезидент Джо Байдън, системно краде руски газ. Именно този факт принуди Владимир Путин да поиска предплащане на газовите доставки. Украинската компания „Нафтогаз“ упорства в желанието си да ги заплаща постфактум и „Газпром“ може във всеки един момент да врътне кранчето. Затова отказът от „Южен поток“ е самоубийствен за България.