Кошмарите се сбъдват

Истината за ТТИП лъсна с целия си блясък. Най-черните кошмари са на път да се сбъднат. Че планираното споразумение ще е троянският кон на САЩ в Европа, отдавна алармират различни неправителствени организации, които са в основата на кампанията срещу ТТИП. Че единствената цел на сделката е нарастване на силата на корпорациите и финансовия капитал за тях, е ясно от редица разкрития. Че обикновените граждани няма да спечелят нищо, напротив, ще изгубят от прехваленото от редица политици от двете страни на Атлантика партньорство, го показват немалко изследвания. Но не и тези, изготвени по поръчка на Еврокомисията и финансирани от транснационални компании. И най-страшното – превърналото се в рай за бизнес лобистите споразумение ще подкопае из основи устоите на демократичната държава, като постави над нея правата на корпорациите.

Неотдавна поредните изтекли преговорни документи разкриха, че Вашингтон ще може да упражнява влияние върху европейското законодателство, ако то противоречи на американските интереси. Здравейте, ГМО и фракинг! Сега „Грийнпийс“ ни представя поредните доказателства за обрисуваното с розови краски чудовище ТТИП. Целта на неправителствената организация е да се даде начало на един информиран и широк дебат по темата. Той обаче е най-големият кошмар на преговарящите, затова малцина в тъмни стаички имат привилегията да се докоснат до преговорните документи, без да издават и думичка от тях. Към тази „прозрачност“ трябва да се прибави и 30-годишната забрана за отваряне на преговорните документи. Що ли?

Но кучетата си лаят, керванът си върви. Недоволството сред европейските граждани расте, а Обама и Меркел настояват за ускоряване на преговорите. Наглостта им е безгранична. Ето, търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом побърза да заяви, че в преговорите ЕС ще отстоява своите интереси. Кой би ви повярвал, г-жо Малмстрьом? Будните европейски граждани много добре помнят думите ви, че не сте избрана от тях и съответно не е необходимо да се съобразявате с интересите им. Помнят също опита на евродепутатите при ключово гласуване за ТТИП миналото лято да хвърлят прах в очите на европейците, за да повярват те, че интересите им ще бъдат защитени. Уви, законотворците по обясними причини предпочитат да са на страната на капитала, вместо на работещите хора. Докога?

А България ли? У нас единствена БСП алармира на висок глас за опасностите, които крие ТТИП, и се включи в кампанията срещу споразумението. А позицията на нашите управници си я знаем – безропотно кимане..

Автор: Кристиела Симеонова, в. „Дума“