Косачов: САЩ сами не вярват в изказванията си, че са заинтересовани в силна Русия

Малцина в САЩ вярват на твърденията на Държавния департамент, че има интерес в силна и демократична Русия, иначе Вашингтон не би подкрепял тези, които залагат на откровена русофобия. Това заяви в неделя председателят на комитета на Съвета на федерацията по международните въпроси Константин Косачов, коментирайки интервюто на помощника на държавния секретар на САЩ и ръководител на бюрото на Държавния департамент по въпросите на демокрацията и правата на човека Том Малиновски пред „Комсомольская правда“, предаде ТАСС.

Сенаторът призна, че е бил поразен от смелите изказвания на американския дипломат, например за това, че САЩ никога не са провеждали антируска политика, когато „от устата на американския лидер съвсем неотдавна определиха Русия сред трите основни заплахи за Америка, подлежащи на сдържане“. „Не казваме, че това е насочена антируска линия на САЩ. Просто независимият курс на страната ни автоматично се разполага от американските системи за разпознаване на външни заплахи в раздела на рисковете за САЩ и се включва машината за отстраняването им“, отбеляза Косачов.

Затова, според него, когато представител на Държавния департамент казва: „Ако Русия стане силна и преуспяваща демократична страна, това ще отговаря на интересите и на самата Русия, и на интересите на САЩ“, може да се съгласим с тях всъщност, но да предположим, че „в самите Щати не вярват много в това“. „В противен случай там не биха подкрепяли със завидно упорство всички тези, които залагат на враждебност към Русия и откровена русофобия“, отбеляза депутатът.

Той подчерта, че не смята, че „Америка е обсебена от идеята за Русия. „Просто тя трябва да престане да търси навсякъде игра с „нулева сума“, когато усилването на някоя държава автоматично се приема като отслабване на Америка“, отбеляза Косачов. Според него САЩ е време да разберат, че „светът вече не е американоцентричен“ и „да намерят правилния алгоритъм на сътрудничество с него“.

Косачов припомни думите на американския класик Джон Ъпдайк, един от героите на който казва: „Ако няма Студена война, то какъв е смисълът да бъдеш американец?“. „Струва ми се, че за Америка сега най-важното е да постигнат този смисъл без Студена война. И тогава отношенията й със света и с Русия в частност, в голяма степен ще се подобрят“, каза той.