Косачов: "Повече българи ще могат да следват в Русия. Ще има и газ за България"

Ръководителят на Федералната Агенция по въпросите на Общността на Независимите Държави, на сънародниците, живеещи зад граница и по международното хуманитарно сътрудничество (Россътрудничество) Константин Косачов даде пресконференция на 8 май в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София.

Близо 2 пъти повече български граждани ще могат да следват в руски вузове, въпреки че сме наясно – броят на желаещите е много по-голям, подчерта председателят на „Россотрудничество“ Константин Косачов на пресконеференцията в РКИЦ /София/ на 8 май. Според Косачов образованието е сред приоритетите в отношенията между България и Русия. Ще се съдейства и за обучението на руснаци, желаещи да следват във вузове в България. Затова са създадени съответни програми и се осигурява необходимото финансиране, поясни Косачов пред български журналисти на брифинга.
Председателят на „Россотрудничество“ напомни, че редица проекти между двете страни са били замразени по политически, а не по икономически причини, и по този повод може само да сме разочаровани. Косачов обаче изрази надежда, че ситуацията би могла да бъде преразгледана и държавите ни да се върнат към предишни спогодби. Русия е готова за развиването на икономическото сътрудничество с България в същия обем, в който за това е готова България, подчерта Косачов. Също така, Константин Йосифович откровенно поясни, че позицията на България спрямо Русия е много важна и от това как ще се постави страната членка на ЕС, ще зависят отношенията й с Русия: „България може да се превърне във важен елемент от деескалацията на ситуацията в Украйна, за нормализирането на отношенията между Русия и Европейския съюз, между Русия и НАТО“, поясни Косачов.

Константин Косачов пристигна в България по случай празника за Деня на Победата. На 8 май той изнесе няколкочасова беседа в РКИЦ и отговори на многобройните въпроси на журналисти.
Преди това Косачов се срещна с Михаил Миков. Шефът на парламента оцени високо визитата на госта като възможност за нови перспективи за развитието на отношенията между България и Русия. Миков запозна Косачов, който 3 пъти е бил председател на Външната комисия на руската Дума, с приетото становище от комисията по външна политика по кризата в Украйна. Гостът представи позицията на своята страна по въпроса и изрази опасение от негативните последствия от случващото се в европейски и глобален план. Шефът на НС не скри, че българската страна е загрижена за възможното нарушение на баланса на енергийни източници в региона, и потвърди интереса на страната ни към проекта „Южен поток“.

„Южен поток“ не е само проект на Русия, обяви ръководителят на Федералната агенция по въпросите на Общността на независимите държави, на сънародниците, живеещи зад граница и по международното хуманитарно сътрудничество (Россътрудничество) Константин Косачов. Той обясни, че дори без този проект Русия ще продължава да доставя газ и за Европа, включително и за България. Без реализирането на „Южен поток“ обаче ще се плаща по-висока цена за суровината.

Косачов коментира ситуацията в размирна Украйна, като подчерта, че позицията на Русия зависи от динамиката на развитието в самата Украйна. Няма обратна последователност, както някои казват, че самата Русия провокира нещо.

Той разясни, че се следи внимателно ситуацията и се реагира върху развитието й. Целта е да се помогне на Украйна да излезе от тази криза. Важен е само общественият диалог и общественото съгласие – това е ключът за решаване на всички проблеми.

Според ръководителя на Федералната Агенция по въпросите на Общността на независимите държави дали ще се състои този диалог, зависи от Киев.

Очаквайте още подробности от пресконференция в Руския културно-информационен център (РКИЦ)…