Косачов: В писмото на Ердоган има готовност за инициатива

Писмото на турския лидер Ердоган до руския президент Владимир Путин съдържа два ключови тезиса: извинение и готовност за инициатива. Това заяви пред РИА Новости в понеделник председателят на комисията по международни отношения в Съвета на Федерацията на РФ Константин Косачов, предаде РИА Новости.

„Съдейки по информацията, предоставена от пресслужбата на руския президент, писмото на Ердоган действително съдържа двата тезиса, за които настояваше Русия: на първо място, извинение, а на второ – готовност за всяка инициатива за „облекчаване на болката и тежестта от нанесената щета“ на семейството на пилота на Су-24 Олег Пешков“, каза Косачов.

По думите му, макар и писмото да не е заявено публично, а изпратено лично до президента Путин, това е важна стъпка към Русия. „Която потвърждава ключовото: линията на провеждане, избрана от нашата страна, е била на 100 % коректна и правилна. Нито военни отговори, за каквито призоваваха някои политици, нито отстъпки и оставяне на инцидента без отговор“, подчерта сенаторът.

„Според мен, икономическият удар се оказа най-ефективен – Ердоган явно не е очаквал нито подобна решителност от Русия, нито такъв мащаб на действията й. Плажовете без руски туристи и строежите без турци в Русия впечатлиха много повече, отколкото каквито и да било военни или политически заплахи“, отбеляза той.

„Ще считаме, че първата крачка за преодоляване на конфронтацията е направена. Но, разбира се, това е само началото“, заключи Косачов.

В интервю за телевизия „Россия 24“ сенаторът заяви, че за да се върнат отношенията между Русия и Турция в нормалното си състояние ще бъде необходимо много повече от предприетата от турския лидер стъпка.

„Разногласията ни, разбира се, радикално се изостриха, когато се случиха тези радикални действия на турския пилот срещу руския изтребител, но тези разногласия са много по-дълбоки. Те са свързани с действията на Турция по отношение на „Ислямска държава“ в Сирия, с опитите й за намеса във вътрешните работи на сирийската държава, както и с опитите й паралелно с общите усилия на международната общност за регулиране на едни или други конфликтни ситуации да решават собствените си проблеми, свързани в частност с активността на кюрдските групировки“, заяви Косачов, цитиран от „Интерфакс“.

По думите му, в това отношение Русия продължава много сериозно да не се съгласява с Турция и счита много от тези действия и подходи на страната за откровено контрапродуктивни.

„За да се нормализират отношенията между Русия и Турция, разбира се, ще бъде необходимо турската страна радикално да преоцени и преразгледа подходите си към регулирането на конфликтните ситуации“, каза още руският сенатор.