Косачов: НАТО се опитва да продаде по-скъпо „руската заплаха“ на европейците

Косачов: НАТО се опитва да продаде по-скъпо „руската заплаха“ на европейците

Публикувано от:

Изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за необходимостта от увеличаване на разходите на организацията за отбранителни нужди в Европа през 2016 г. са свързани с желанието по-бързо да се извлече от „руската заплаха“ необходимата на САЩ изгода — балонът на тази „заплаха“ скоро ще бъде „спукан“, а алиансът не успя да извлече от нея никаква полза, заяви пред РИА Новости председателят на комитета на Съвета на федерацията на РФ по международните въпроси Константин Косачов.

Столтенберг заяви, че разходите на НАТО за отбранителни нужди в Европа значително ще нараснат през 2016 г. на фона на „заплахите от страна на Русия“ и миграционната криза, обхванала европейските страни, съобщи по-рано в. Financial Times.

„Разговорите за непременното и спешно увеличаване на разходите на НАТО за въоръжение — това е опит колкото се може по-скоро да се извлече полза от ситуацията на Студена война с Русия. Още от много отдавна, но безрезултатно те се опитват да вдигнат военните разходите на европейците на 2 % от БВП, до момента в графата се е записал само един. За всички останали мотивацията е била откровено недостатъчна — социалните нужди винаги са на преден план в бюджетните разходи“, отбеляза Косачов.

Според него, затова днес за Брюксел най-удобният повод е да се стегнат изоставащите и да бъдат накарани да отвържат кесията. „Врагът е пред портите!“ — макар за реалното съотношение на разходите да предпочитат да мълчат, добави той. „А то е доста красноречиво: Международният институт за стратегически изследвания съобщава, че през 2014 г. Русия е отделила за развитието на армията 70 млрд., а САЩ — 581 млрд. долара. Добавете към това 44 млрд. в Германия, 61 млрд. за Великобритания и 53 във Франция“, заяви руският сенатор

И защо изведнъж спешно трябва да се увеличават разходите, още повече, когато в Европа времената не са „най-цветущи“, пита Косачов. „Просто защото има удобен повод — „агресивната Русия“. Съдейки по това, как натовците притискат европейците, съществува подозрение, че те вече и сами не вярват в това, че този повод ще се запази задълго“, счита той.

Сенаторът подчерта, че все повече страни от НАТО вече на глас и на високо равнище говорят за отмяна на санкциите срещу РФ и все по-малко са тези, които вярват във възможната агресия на Русия срещу страните от НАТО. Косачов сподели още, че се възобновяват и официалните контакти между Русия и НАТО — на този етап на равнище посланици, а темите за сътрудничество тихичко започват да се прокрадват.

„Ясно е, че НАТО започва да се безпокои: балонът за „руската заплаха“ скоро ще се „спука“, а алиансът не успя да извлече никаква материална полза от нея“, отбеляза депутатът.

Според него увеличаването на военните разходи, разбира се, е фактор, който не спомага за подобряване на отношенията между НАТО и Русия, но тук няма пряка и количествена корелация – „колкото по-високи са разходите, толкова по-добри са отношенията и обратното“.

„Както казва героят от известен филм, „разрушенията са е в главите ни“. Проблемите в отношенията ни също не са в броя на „щиковете“, а в главите. В умовете на тези, които са видели „руската заплаха“ и усърдно „я продават“ на европейските данъкоплатци“, обобщи Косачов.