Косачов: В конфликта между шиитите и сунитите САЩ ще покровителстват лоялните към тях режими

САЩ заемат неконструктивна позиция в конфликта между шиитите и сунитите, тъй като практикуват практиката на политика на покровителстване на лоялните към тях режими и демонизиране на нелоялните. Това написа на страницата си във Facebook председателят на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Константин Косачов, коментирайки екзекуцията в Саудитска Арабия на 47 опозиционери, сред които шиитския проповедник Нимра ан-Нимра, предаде ТАСС.

Сенаторът отбеляза, че ако ЕС чрез върховният му представител по международните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини „все пак произнесе „мантрата“ за неспазването от страна на Саудитска Арабия на основните граждански и политически свободи, то американците останаха верни сами на себе си и на най-близкия си съюзник в региона“. А именно ръководителят на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Джон Кирби призова лидерите на страните в региона да удвоят усилията си, насочени към деескалация на конфликта.

„Тоест, на този етап вече са виновни всички“, подчерта Косачов. „Убеден съм, че в случай на ескалация, виновни бързо ще останат само Иран със Сирия, както това обикновено се случва при американците в устойчивата им практика да делят всяка ситуация на покровителство на лоялните и на демонизиране на нелоялните“, заяви той.