Кораби от ВМФ на Русия се отправиха в североизточната част на Атлантическия океан, към границите на НАТО

Отрядът от кораби на Северния флот на Русия пое курс към североизточната част на Атлантическия океан, където ще осигурява сигурността на морската икономическа дейност. Това съобщи в четвъртък представите на флота, цитиран от РИА Новости.

Североизточният район на Атлантическия океан включва Баренцово, Норвежко и Балтийско море, Източна Гренландия и Исландия, Азорските острови, Ла Манша и др.

„Днес отрядът от кораби и спомагателни плавателни съдове, водени от големия противоподводен кораб „Североморск” излезе от основната база на Северния флот в гр. Североморск в Баренцово море и пое курс към североизточните води на Атлантическия океан”, съобщи представителят на флота.

Освен „Североморск”, в отряда влизат и десантният кораб „Александр Отраковский”, спасителният влекач и танкерът „Дубна”.

Основната цел на поредния поход е „осигуряване на военноморското присъствиена Русия в оперативно важни райони на Световния океан”. Освен това, корабите ще следят за сигурността на плаването и други видове морска икономическа дейност на РФ.

Предишният такъв поход на „Североморск” продължи от декември 2012 г. до юни 2013 г. Корабът измина повече от 30 хил. мили и успешно изпълни задачите за борба с пиратството в Аденския залив и в района на Африканския рог.