Конашенков: Руските сапьори откриха в Палмира голям склад на ИД с 12 хил. взривоопасни предмета

Руските сапьори, извършващи разминирането на сирийския град Палмира, са открили и обезвредили един от най-големите складове на „Ислямска държава“, където са съхранявани над 12 хил. взривоопасни предмети, включително мини и снаряди. Това съобщи пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

„Складът е бил добре замаскиран и е открит благодарение на използването на специално оборудване, доставено от руските сапьори в Сирия. От склада на терористите са иззети над 12 хил. взривоопасни предмети, сред които боеприпаси с голям калибър за минохвъргачки, артилерийски снаряди, както и противотанкови и противопехотни мини“, каза Конашенков.

Той подчерта, че „това е един от най-големите складове с боеприпаси, от който терористите от ИД са използвали фугасни и самоделни взривни устройства за организиране на терористични атентати не само в провинция Хомс, но и в други райони на Сирия“.

Конашенков отбеляза, че към момента арсеналът е обезвреден и е организирано извозването на взривоопасните предмети на безопасно място за последващото им унищожаване.