Комсомольская правда "КП" към Обама: Референдумът в Крим за присъединяване към Русия е трябвало да се провед

Писмо с такова съдържание изпратихме в Белия дом…

В четвъртък, 13 март, в нашия вестник беше публикувано интервю с Председателя на Върховния Съвет на РФ (1991 – 1993 г.), завеждащ катедрата по световна икономика при РИУ „Плеханов“ – Руслан Хасбулатов.

Първото постановление – „За правната оценка на решенията на висшите органи на Държавна власт на РСФСР по изменение статута на Крим, приети през 1954 година“ ( от 21 май 1992г.) – този документ отменя решението за предаване на Крим на Украйна „ като прието в нарушение на Конституцията на РСФСР“. Освен това в него се говори за необходимостта от урегулиране на въпроса за Крим „ чрез междудържавни преговори на Русия и Украйна с участие на Крим и на основата на свободно изразяване на волята на народа“.

И второто постановление – „За статута на град Севастопол“ (от 9 юли 1993 г.), потвърждаващо руския федерален статут на този град.

По мнение на Хасбулатов, на изпълнението на тези постановления е попречила бездарността на тогавашните руски власти. И още – „черният октомври“ 1993г… Но тези два документа никой не е отменял, затова те не са изгубили своята юридическа сила. Нещо повече, по мнението на бившия говорител, те потвърждават: това, което се случва днес в Крим и Севастопол , всичко, което се върши там по подготовката за съдбоносния референдум е напълно законно. Освен това, тези материали, за първи път публикувани на страниците на „Комсомольская правда“ след повече от 20 години се явяват допълнителни аргументи в подкрепа на това, че никаква агресия от Русия не е предприемана и не се предприема.

Като се има предвид всичко това, ние решихме да изпратим и нашата публикация, и двете постановления (ние ги преведохме на английски език) чрез експрес-поща във Вашингтон, на президента на САЩ Барак Обама. В понеделник , 17 март, нашето послание ще бъде доставено в Белия дом. Надяваме се, че ще го предадат на господин Обама.

А ние, разбира се, бихме искали да получим коментар от него по повод въпросите, повдигнати в публикацията.

Господин президент на САЩ, чакаме отговор!

Елена ЧИНКОВА, Александр ГАМОВ

http://www.kp.ru/daily/26206.4/3091937/