„Коммерсант“: Русия може да въведе забрана на полетите до потенциално опасни страни

Възможността за забрана на полетите за руснаци не само до Египет, но и до други потенциално опасни страни е обсъдена на заседание, свикано от руския премиер Дмитрий Медведев в понеделник, съобщава вестник „Коммерсант“, позовавайки се на свой източник в руското правителство.

В 20.00 ч. московско време в петък Русия преустанови полетите си до Египет до изясняването на причините за самолетната катастрофа в Синай, в резултат на която загинаха 224 души, а руският президент Владимир Путин нареди са се окаже съдействие на руснаците, за да могат да се завърнат от Египет. Държавният глава в неделя подписа указ за временна забрана за руските авиокомпании да осъществяват въздушни превози на граждани до Египет.

Източникът на вестника изрази предположение, че прекратяването на полетите до Египет ще бъде дългосрочно.

„Забраната за полетите до Египет е въведена, тя ще продължи не месец-два, а години“, цитира изданието думите на източника.

По думите му, такива забрани в бъдеще могат да бъдат въведени и „по отношение на други страни“.

В понеделник руският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че руските спецслужби засега не са издавали препоръки за ограничаване на полетите до други държави, освен Египет.