„Коммерсант“: Защо терористите атакуваха точно Брюксел и точно сега

22 март 2016 г. „Коммерсантъ”

Два взрива окървавиха залата за заминаващи на летище „Завентем“. Малко след това експлозии избухнаха и в три метростанции в сърцето на Европа и убиха най-малко 23 души, а 35 бяха ранени. Максим Юсин анализира дневния ред на терористите и оцеляването в една нова реалност.

С организацията на взривовете в брюкселското летище и метрото ислямистите изпратиха на световната общност няколко сигнала едновременно.

Първият сигнал: вие не можете да ни победите и да ни обезглавите.

В края на миналата седмица белгийските спецслужби проведоха успешна операция и арестуваха организатора на парижките атентати през ноември миналата година Салах Абдеслам – човека, който се възприема в Европа като символ на новата вълна от терор. Изглеждаше, че джихадиският подземен свят е обезвреден, поне за известно време. Уви, не се оказа така. Терористичен акт бе организиран демонстративно именно в Брюксел – сигнал, че ликвидираната клетка далеч не е единствената; сигнал, че има и други; сигнал, че ще има и нови атаки.

Вторият сигнал: терористите искат да покажат на жителите на Европа, че всички мерки за сигурност, които предприемат властите, са неефективни; че „войните на джихада“ са по-силни; че те напълно контролират инициативата и винаги са преди спецслужбите – поне с една крачка. След операцията по ареста на Салах Абдеслам в брюкселското предградие Моленбек бе ясно, че в страната ще бъдат въведени повишени, извънредни мерки за сигурност.

Но те не помогнаха – т.е. нищо и никой не може да помогне. Могат да ви убият във всеки един момент – на летището, на жп гарата, в кафенето, в театъра, на футболен мач. Вие започнахте война, от която няма да излезете като победители. Ние ще ви победим така или иначе. Защото вие се страхувате от смъртта, а ние – не. Тази мисъл искат да предадат на европейците терористите.

Третият сигнал: успехите на международните сили в борбата с „Ислямска държава“, постигнати през последните месеци в Сирия и Ирак, по никакъв начин не влияят върху привлекателността на идеята за световен джихад, нито на боеспособността на действащите в Европа групировки. Те имат и силата, и средствата, и парите, и решимостта да продължат своята борба.

Как реагира на това Европа, а и целият цивилизован свят, включително Русия? Единствената възможна реакция е да продължим да живеем, както преди; да не позволяваме да бъдем сломени; да продължим да летим със самолети; да ходим на ресторанти и на футболни мачове. Защото единствената алтернатива на това поведение е безусловната капитулация пред едни средновековни фанатици, които ще продължават да издигат нови и нови искания и няма да се спрат.

Не можем и няма да капитулираме. Ще свикваме да живеем в този нов свят – в свят, където тероризмът се превръща в ежедневна реалност. Не само на горещите точки в света, а навсякъде. Дори и в държави, които, също като Белгия, се кътаха в тихите европейски дълбини, където по презумпция не може да се случи нищо страшно. В света вече не останаха такива дълбини.

Но това не е повод за паника и за прекратяване на борбата с врага, който обяви война на всички нас. Врагът е силен, безпощаден и безпринципен. Но въпреки това, няма да спечели тази война.

http://bg.rbth.com/world/2016/03/22/kommersant-zashcho-teroristite-atakuvaha-tochno-bryuksel-i-tochno-sega_577835