„Коммерсант“: Афганистанската държава се превръща в „Ислямска“

Конфликтът в Афганистан навлиза в гореща фаза, придобивайки все по-голямо сходство със събитията в Сирия и Ирак. След щурма на талибаните в стратегически важния град Кундуз, превърнал се в основната афганистанска новина тази есен, за властите в Кабул и останалия в страната 12-хиляден контингент на НАТО прозвуча втори предупредителен звънец. Британския вестник „Таймс“ съобщи , че „Ислямска държава“ е завзела обширни територии в източната част на Афганистан , в близост до град Джелалабад, пише „Коммерсант“.

Статията в „Таймс“ описва ситуация , поразително напомняща разпространяването на ИДИЛ в Сирия и Ирак. Както в Близкия изток, така и в Афганистан екстремистите първо установяват контрол над определена територия, която после се провъзгласява за провинция на „халифата“. Следващата стъпка е налагане на отвоювания плацдарм на управление на „Ислямска държава“, насаждане на ислямистки ред и масово бягство на местните жители. При това, силите за сигурност на Афганистан понасят тежки загуби.

Русия преценява ситуацията в Афганистан в друг ключ. Заместник-министъра на отбраната Анатолий Антонов заяви, че „Ислямска държава“ вече се е установила в 25 от 34-те провинции на Афганистан. Аналогично признание направи представителят на Русия в НАТО Александър Грушко. „Ситуацията в Афганистан деградира. Талибаните и „Ислямска държава“ завземат все по-големи територии“, заяви Грушко.

 

Превод: Милен Маринов, focus-news.net.